Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schiphol beproeft nieuwe routes

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 813 
|
 Trouw 
Schiphol beproeft nieuwe routes

Van de Trouw- redactie politiek

Schiphol gaat na de zomer experimenteren met routes van vliegtuigen en baangebruik om te ontdekken of hierdoor het vliegtuiglawaai kan afnemen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer liet gisteren blijken met dit plan van de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS) in te zullen stemmen. Zo kan de luchthaven uitvinden of binnen de geluidsgrenzen meer vluchten mogelijk zijn.

Morgen bespreekt het kabinet in een eerste ronde het toekomstige Schipholbeleid. Uit de eerste, uitgelekte stukken blijkt al dat dit beleid gericht zal zijn op groei met 50 procent, en uiteindelijk een eventuele aanleg van een zesde baan.

Een krappe kamermeerderheid zal ook steun geven aan het verzoek van PvdA-er Duivesteijn om onderzoek te laten doen naar de financiële waarde van Schiphol. D66, noodzakelijk voor een meerderheid en voorstander van privatisering, stemt alleen in als dat onderzoek binnen een maand is afgerond.

Minister Zalm (financiën) wil al lange tijd een deel van de aandelen van Schiphol van de hand doen, maar deed nooit marktonderzoek naar de waarde van de luchthaven. Kamerlid Duivesteijn vroeg hier meerdere malen naar en schreef uiteindelijk zelf een notitie. “Het kabinet geeft gewoon geen antwoord op mijn vragen. Omdat het toch een meerderheid heeft, besteedt het er niet te veel tijd aan.”

Als het kabinetsstandpunt over de toekomst van Schiphol naar buiten komt, waarschijnlijk eind volgende week, zal ook blijken wat het kabinet met alle eerder verkregen adviezen doet. Staatssecretaris Schultz (verkeer) en Van Geel (milieu) zeiden al meer rekening te zullen houden met het gebied dat niet in de directe omtrek van Schiphol ligt. Of ze harde grenzen stellen voor dit “buitengebied” is nog de vraag.

Uit onderzoek van de commissie- Eversdijk bleek dat juist in dit gebied de geluidsgrenzen flink overschreden worden, tot zes keer zoveel vliegtuigen als is toegestaan.

Volgens de eerste, uitgelekte stukken wil het kabinet Schiphol nog flink laten groeien


Reacties op dit bericht

Geplaatst door joop uit haarlem

Ja hoor het bestaat echt: witteboord-crimininaliteit!