Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schikking met Schiphol

 |
 Geplaatst door:  
 |
 Bekeken: 776 
|
 NHD 
Schikking met Schiphol Download het gehele artikel 'Schikking met Schiphol'

Reacties op dit bericht

Geplaatst door OB uit Castricum

Een schitterende geste!

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Goh...
Hieronder een artikel uit de NRC van deze zomer:ROTTERDAM, 5 JULI. Schiphol eist miljoenen euro's schadevergoeding van acht bouwbedrijven, die illegale prijsafspraken zouden hebben gemaakt over infrastructurele projecten op en rond de luchthaven zouden hebben gemaakt. Dit heeft Schiphol vandaag bekendgemaakt.

Het gaat om vijftien grote bouwprojecten die begin jaren negentig werden uitgevoerd in het kader van het zogeheten Masterplan, waaronder de D-pier en de Kaagbaan. Volgens de woordvoerder van Schiphol bleek uit de schaduwboekhouding die klokkenluider Ad Bos openbaarde dat ook over Schipholprojecten illegale afspraken waren gemaakt. De grootste bouwers van Nederland zouden betrokken zijn geweest bij de fraude: Ballast Nedam, Volker Wessels, Koop, Dura Vermeer en de beursgenoteerde bouwers BAM en Heijmans.

Kartelwaakhond NMa heeft de acht bouwers, die opereerden onder de naam Schiphol Acht, eerder een boete van in totaal bijna 100 miljoen euro opgelegd. De rijksoverheid heeft inmiddels een schikking getroffen met de bouwers van 73,5 miljoen. Schiphol kon zich niet bij deze schikking voegen en eist daarom nu zelf geld.

Hoe hoog de claim is zegt Schiphol niet. Begin jaren negentig investeerde de luchthaven jaarlijks 300 tot 400 miljoen gulden (136 tot 181 miljoen euro) in bouw. In totaal zal de claim enkele miljoenen bedragen, zegt een woordvoerder.

Eerder voerde Schiphol gesprekken met het bouwersconsortium om duidelijkheid te krijgen over eventuele prijsafspraken. ,,Toen hebben de bouwers ons verzekerd dat Schiphol niet benadeeld was.'' Die verklaring is destijds op schrift gesteld en ondertekend door de bouwbedrijven. ,,Naar aanleiding van het recente vonnis in de bouwfraudezaak zijn er bij ons twijfels gerezen over de waarde van die verklaring.'' Vorige maand werden enkele bouwbedrijven en hun (ex-)bestuurders tot boetes en taakstraffen veroordeeld voor jarenlange deelname aan illegaal overleg.

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Analoog aan het koloniale verleden: De kraaltjes en de spiegeltjes
Jan Griese