Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schadeschap levert slecht werk

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 788 
|
 Witte Weekblad 
Schadeschap levert slecht werk

Adrie van der Wel (Witte Weekblad)

DEN HAAG / AALSMEER - Het Schadeschap Schiphol mag opnieuw gaan werken aan een redelijke schaderegeling voor omwonenden van de luchthaven die onaanvaardbare overlast ondervinden. Dit bleek dinsdag 6 juli tijdens een hoger beroep bij de Raad van State in Den Haag. Zonder al officieel uitspraak te doen, oordeelde de Raad dat het Schadeschap slecht werk heeft geleverd en zijn huiswerk over mag doen.

Aanleiding voor het hoger beroep van het Schadeschap was het oordeel van de rechtbank in Haarlem over de schadevergoeding die aan een gedupeerde inwoner van Aalsmeer werd uitgekeerd. De rechtbank maakte gehakt van de regeling die het Schadeschap bedacht voor uitkering van schade.

Aalsmeerder J. Brockhoff startte het proefproces tegen het Schadeschap in Haarlem ook namens 120 anderen die bang zijn dat ze met een fooi worden afgescheept. Volgens Brockhoff is zijn woongenot sterk aangetast sinds Schiphol werd uitgebreid met een vijfde baan. Het gevolg is ook een enorme waardevermindering van zijn woning. Die is volgens Brockhoff onverkoopbaar.

Het belang van het oordeel van de Raad van State is groot, oordeelde advocaat Phon van den Biesen, die optrad namens Brockhoff. Het gaat om 15.000 woningen die in de lawaaizone van Schiphol liggen en waarvoor een schadevergoeding moet worden betaald. Per woning kan dat het Schadeschap wel eens tienduizenden euro’s gaan kosten.

Het hoger beroep bij de Raad van State draaide uit op een zeer ongewone zitting, erkende de raadsvoorzitter. Vrijwel meteen probeerde de Raad met de strijdende partijen te zoeken naar een betere rekenmethode om de schade vast te stellen. In de ogen van de Raad, die in 2008 ook al een schaderegeling van het Schadeschap onderuit haalde, is die onnodig ingewikkeld.

Volgens de raadsvoorzitter is het hoog tijd om een goede schaderegeling te maken, omdat de bewoners van de lawaaizone daar al zo lang op zitten te wachten. Daarom volgden er uitgebreide adviezen aan het Schadeschap om een goede oplossing te vinden.

De officiële uitspraak volgt binnen enkele maanden en in die uitspraak worden de adviezen nog eens vastgelegd.


Reacties op dit bericht