Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Schadeschap Schiphol negeert IJmond

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 733 
|
 NHD 
Schadeschap Schiphol negeert IJmond

Door: Bart Vuijk

IJMOND - Het Schadeschap Schiphol negeert de klachten over vliegherrie uit de IJmond. Het schap heeft afgelopen jaar zeshonderd schadeclaims van Uitgeesters ongegrond verklaard. De gemeente Beverwijk constateert dat het schadeschap de stad weinig oplevert, en stapt er uit.

Het Schadeschap is door de overheid opgericht om de schade te vergoeden die door de uitbreiding van Schiphol is ontstaan. De afgelopen jaren is voor tientallen miljoenen euro’s aan schadevergoedingen uitgekeerd aan mensen in de geluidszone direct rondom Schiphol. Het gaat hier vooral om mensen die wonen in de zogeheten 35KE-zone.

Maar de IJmond ligt grotendeels buiten die zone. Uitgeest en Castricum krijgen weliswaar al het vliegverkeer vanaf de Noordzee over zich heen, met flink wat herrie. De twee aller-luidruchtigste vliegtuigen die ooit door geluidsmeetpalen rondom de 35KE-zone zijn geregistreerd, vlogen boven Uitgeest, met donderende herrie van 104 en 102 decibel. Dat telt echter niet mee voor de beoordeling door het Schadeschap. Die baseert zijn beslissingen alleen op rekenmodellen over de herrie.

Namens de zeshonderd Uitgeesters is de vereniging van woningeigenaren AVBU afgelopen voorjaar naar de rechter gegaan om het afwijzende besluit van het Schadeschap aan te vechten. De rechtbank gaf de AVBU ongelijk. Nu ligt de klacht in hoger beroep bij de Raad van State, die hier op 15 oktober een zitting over heeft.

Secretaris Jo van Dam van de AVBU vindt dat Uitgeesters goede argumenten hebben voor een schadevergoeding. ,,Destijds verkocht mijn buurman zijn woning, die toen zeker 235.000 euro waard was, zijn huis voor 180.000 euro. Dat kwam alleen maar door de aanleg van de Polderbaan’’, motiveert hij.

De gemeente Beverwijk heeft weinig aan het Schadeschap gehad. Er kwamen geen schadeclaims voortkomend uit vliegherrie uit de stad en er hoefde dus ook geen beoordeling over plaats te vinden. Daarom stapt de gemeente er weer uit, na een besluit van de gemeenteraad.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Daar komt nog bij, dat de Uitgeesters ook snachts herrie ondervonden/ondervinden! Schandelijke praktijken. En waar haal je nog je recht in Nederland ? De Raad van State kiest praktisch altijd voor de Staat. Dat wees het verleden wel uit! In Rechtzaken heb ik dan w.b. de Luchtvaart 0,0 % vertrouwen. ABVU, wendt u in grote getale tot de politiek, Tweede- en Eerste Kamer. En laat u adviseren, met veel feiten door deskundigen ! De LVNL presteerde het vliegtuigen,die NIET op de Radar stonden, en ze op een avond bij de bewoners zeker ZELF te hebben waargenomen betreffende bewoners een brief te sturen,met: "Het was gezichtsbedrog, We kunnen u verder niet van dienst zijn." Aldus het rapalje !

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

PS: Het ging om vluchten in omgeving Uitgeest

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

@ heer Griese. U heeft gelijk! Waar haal je in een (schijn)democratie dat Nederland heet, als burger nog je recht?

Indien de sector / Nederlandse staat eerlijk spel zouden spelen, was Schiphol nooit zo groot geworden!
Zou dat kwalijk geweest zijn? Volgens mij niet, want vrijwel alle andere industrieën zijn niet geholpen door de Nederlandse staat, toen dat nodig was.
Nu is er 1 tak over, (de luchtvaartsector) omdat dat historisch zo bepaald is dat de Nederlandse staat (groot)aandeelhouder is. Politiek en Schiphol zijn hierdoor in elkaar verweven. Mijn inziens een volstrekt onwenselijke situatie omdat je als burger geen schijn van kans maakt. Dat laat ook de huidige situatie zien.

Indien er eerlijk spel gespeeld wordt, maakt men geen gebruik van ´rekenmodellen´. Dat schetst altijd een benadering en geen volledig echt beeld.
De herrie boven bijvoorbeeld Uitgeest is enorm te noemen, ook al hanteert de sector een 35Ke-zone waarin men zich pas kan beroepen. Het is niet een enkele keer een vliegtuig dat op een geringe hoogte van slechts een krappe 500 meter over het dorp heen dendert, nee het gaat dag en nacht door, gemiddeld om de 2 minuten. Vaak remt men af en laat het landingsgestel uitklappen boven het dorp.
Ik vind dat ronduit asociaal, alsof je op een landingsbaan woont! Uitgeest lag toch redelijk ver van Schiphol af, al heeft die vervloekte Polderbaan Schiphol in onze achtertuin gelegd!
Dat het afremmen en het uitklappen van het landingsgestel ook nog extra herrie genereert, is wel duidelijk.
Melden, dat doe ik zeker, maar heeft geen enkel effect. Ik vind het een asociale sector, die praktisch enkel aan zichzelf denkt en aan geld natuurlijk.

Schiphol is een zeer slechte buur.