Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schadelijke stof in Noordzeekanaal

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 812 
|
 Trouw 
Schadelijke stof in Noordzeekanaal

Sinds donderdagmiddag stroomt via het gemaal Halfweg vervuild water het Noordzeekanaal in. Rijkswaterstaat zet pompen in om het vervuilde water zo snel mogelijk naar de Noordzee af te voeren. In een persbericht raadt Rijkswaterstaat aan om de komende drie dagen niet in het Noordzeekanaal te zwemmen.
Het water is vervuild door blusmiddel afkomstig uit Schiphol-Oost. Zaterdagnacht ging in een hangar van KLM spontaan een sprinklerinstallatie af. Hierbij kwam veel blusschuim vrij. Dit schuim bevat stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Deze stoffen zijn voor een deel in de Ringvaart terecht gekomen.

Metingen hebben aangetoond dat het water dat het Noordzeekanaal instroomt lage concentraties schadelijke perfluorverbindingen bevat. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit raadt aan uit voorzorg de komende drie dagen geen vis uit het Noordzeekanaal en de Ringvaart van de Haarlemmermeer te vangen en te consumeren.

Volgens een woordvoerder van het hoogheemraadschap van Rijnland hoeven mensen die de afgelopen dagen in de Ringvaart hebben gezwommen, zich geen zorgen te maken over hun gezondheid. Rijkswaterstaat verwacht geen effecten op waterorganismen in het Noordzeekanaal.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Hoe luchtvaart vis ziek weet te krijgen. Bah.