Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Schadeclaim lawaai Polderbaan maakt weinig kans

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 929 
|
 dichtbij.nl Editie N-Kennemerland 
Schadeclaim lawaai Polderbaan maakt weinig kans

Door de Dichtbijredactie (Nieuwsblad de Kennemer)

UITGEEST - De Raad van State wekt niet de indruk dat 600 woningeigenaren in Uitgeest kans maken op een forse schadevergoeding door waardevermindering vanwege het lawaai van Schiphol.
Dat bleek vorige week tijdens een hoger beroep van de Algemene Vereniging Van Bewoners/Eigenaren, de bekende AVBU. De vereniging strijdt bij de Raad voor een vergoeding vanwege waardedaling van de 600 woningen door de aanleg van de Polderbaan.
De voorzitter van de Raad constateerde donderdag dat het lawaai met de aanleg van de Polderbaan zeker is toegenomen. Maar Uitgeest ligt altijd nog buiten de zone waarin het lawaai zo groot is dat het minder aantrekkelijk is om te wonen. Binnen die zone ligt een waardedaling van woningen voor de hand. Daarbuiten veel minder.

Twijfel
Dat het Schadeschap Schiphol, die de claims behandelt, toch besloot om bij enkele woningen in Uitgeest de proef op de som te nemen, werd door de Raad ook als een pre gezien. De methode die daarbij door het Schadeschap is gebruikt, is voor de Raad mogelijk nog het enige twijfelpunt.
Volgens de vereniging deugt er niets van die methode, waarbij is vergeleken hoe de woningprijzen reageerden op vliegtuiglawaai in andere gemeenten. Een woordvoerder van de vereniging noemt die methode ‘appels met peren vergelijken’.

Fors
Het is volgens hem simpel: bij een uitval van de vraag naar woningen klapt de prijs omlaag. Dat is een economische wetmatigheid. Daar is volgens de woordvoerder geen vergelijking met andere gemeenten voor nodig. Daarnaast is duidelijk dat het lawaai in Uitgeest van vrijwel niets naar fors lawaai is gestegen.
Het Schadeschap kwam na het onderzoek tot de conclusie dat er geen sprake was van een waardedaling bij de betreffende woningen in Uitgeest. Daarom vond het Schadeschap het ook niet nodig om de waardedaling van alle 600 woningen te onderzoeken.

De Raad doet over zes weken uitspraak.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Is de sector ook al doorgedrongen tot in de Raad van State ? De tijd zal het leren.
Hopelijk laat de Raad van State zich niet beïnvloeden door de sector / politiek.
Altijd gaat in dit land het geld voor het leefklimaat, dat al dusdanig verziekt is door o.a. de luchtvaartsector, dat het nu eens een keer dient te veranderen.
Hopelijk komt de Raad tot een eerlijk besluit, want de vervuiler dient te betalen. Zo niet, dan kent dit land enkel vogelvrij verklaarde burgers......


¨Dat het Schadeschap Schiphol, die de claims behandelt, toch besloot om bij enkele woningen in Uitgeest de proef op de som te nemen, werd door de Raad ook als een pre gezien. De methode die daarbij door het Schadeschap is gebruikt, is voor de Raad mogelijk nog het enige twijfelpunt.¨

De methoden die de sector / politiek hanteren zijn vaak zeer dubieus.
Ook het berekenen van de veroorzaakte herrie valt hier onder.
In de praktijk is de beleving van de herrie vele malen een grotere impact dan een berekening laat zien.
Dat geldt ook voor de vervuiling.
Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Na een groot aantal rechtzaken over schipho bij de Raad v State, is mijn conclusie: Ook daar wordt politiek bedreven, en gaat dat ten koste van de waarheid ... 1) Er zijn mij een fiks aantal burgers bekend, die vandaar verhuisden! 2)Echt goed gemeten lawaai is structureel meer dan berekende waarden! Er wordt formeel nergens echt gemeten! En Prof. Dr dhr Guus Berkhout TU Delft schreef al meerder malen: Schipholbeleid zonder echte metingen is bedrog ! En Terlouw ooit in de Eerste Kamer: :Er wordt niet eens gemeten!