Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Samenwerking SkyTeam nog niet voluit

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 558 
|
 Luchtvaart =Nieuws= 
Samenwerking SkyTeam nog niet voluit

NEW YORK - KLM-president Leo van Wijk zei gisteren (13 september) in New York dat de uitbreiding van de SkyTeam alliantie voorlopig nog is beperkt door concurrentieregels, maar dat de voordelen van die nieuwe ‘luchtmacht’ zeker al voor tweederde binnen zijn. Luchtvaartjournalist Arnold Burlage, die met de topman meereist, meldt dat dinsdagochtend in de Financiële Telegraaf.

Weliswaar wordt direct geprofiteerd van het uitgebreide netwerk – 658 bestemmingen -, elkaars lounges en afstemming van de frequent flyer spaarprogramma’s, maar voor de ‘echte’ alliantie en het maken van prijsafspraken door de verschillende partners moet worden gewacht op toestemming van de concurrentieautoriteiten in de VS en Europa.

KLM mag vanwege de zogenaamde antitrust immuniteit al wel volledig samenwerken met Northwest Airlines, maar nog niet met Delta Air Lines en andere partners van SkyTeam. “De aanvraag daarvoor moet binnenkort worden ingediend, die is in voorbereiding”, zei de KLM president, die wel rekening houdt met vertraging.

Wereldmacht
Op volledig groen licht voor de antitrust immuniteit die voor sommige partners in de VS nog is vereist, zal vermoedelijk tot ruim na de presidentsverkiezingen gewacht moeten worden. Maar dan ontstaat ook wel een wereldmacht, zo meldt Arnold Burlage.

“We zullen dan ook aan de inkomstenkant als alliantie grote voordelen kunnen gaan binnenhalen, bijvoorbeeld met gezamenlijke inkoop, afspraken over tarieven, brandstofbeleid en gezamenlijke vlootaanschaf,” zei Leo van Wijk.

De versterkte SkyTeam- alliantie is in marktaandeel nu vrijwel even groot als de Star Alliance rondom Lufthansa, United Airlines en Singapore Airlines. Maar met de nieuwe Chinese partner China Southern Airlines die binnenkort toetreedt wordt SkyTeam net iets groter dan de deze concurrent.


Reacties op dit bericht