Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ryanair-piloot ontslagen na uiten kritiek over veiligheid

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1327 
|
 elsevier.nl 
Ryanair-piloot ontslagen na uiten kritiek over veiligheid

Door Josefine van Enk

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een piloot ontslagen nadat hij in een Brits televisieprogramma kritiek uitte op de veiligheidscultuur van het bedrijf. Ryanair begint ook een rechtszaak tegen de ontslagen piloot.

Dat maakt Ryanair donderdag bekend. De ervaren piloot John Gross zei maandag in het televisieprogramma Dispatches dat hij een brief heeft gekregen van Ryanair waarin stond dat hij te veel brandstof gebruikte.

Naast het ontslag begint de Ierse prijsvechter ook een rechtszaak tegen Gross: ‘We zullen niet toestaan dat een werknemer van Ryanair onze veiligheid in twijfel trekt op de nationale televisie, terwijl hij drie weken daarvoor schriftelijk aan Ryanair heeft bevestigd dat hij zich geen zorgen maakt over de veiligheid.’

Kosten besparen
Het is niet de eerste keer dat er kritiek op Ryanair wordt geuit. In het KRO-programma Reporter werd de luchtvaartmaatschappij in december al verweten dat ze piloten onder druk zetten zo min mogelijk te tanken om kosten te besparen.

De wettelijke eis is dat vliegtuigen genoeg brandstof hebben om minimaal een half uur langer dan gepland in de lucht te blijven.

Onvrede
Ryanair Pilot Group, de vakorganisatie voor Ryanairvliegers, publiceerde maandag een enquête waaruit blijkt dat 94 procent van de copiloten en gezagvoerders wil dat de veiligheid binnen de luchtvaartmaatschappij wordt onderzocht.

Oorspronkelijk wilde voorzitter van de vakorganisatie Evert Zwol een petitie beginnen, maar Ryanair dreigde elke piloot die de petitie zou ondertekenen te ontslaan.

Ryanair neemt de oproep niet serieus en noemt de vakbondorganisatie de ‘Non Ryanair Pilot Group’, omdat Evert Zwol een KLM-piloot is.


Reacties op dit bericht