Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ryanair en brandstof: blijft Ryanair in de lucht hangen?

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1088 
|
 lifetoday.be 
Ryanair en brandstof: blijft Ryanair in de lucht hangen?

De beschuldigingen van een Nederlands tv-programma tegenover Ryanair gaan zo ver, dat de maatschappij er op reageert. De lagekostenmaatschappij met de flamboyante CEO is nu voor de zoveelste keer in opspraak gekomen.

Het is het KRO-programma Reporter dat de wantoestanden aan de kaak stelde. Vier piloten van Ryanair deden volledig anoniem hun verhaal, maar hun identiteit werd wel bevestigd door een notaris.

“Er wordt druk uitgeoefend op piloten om zo min mogelijk brandstof te tanken om zo geld te besparen voor het bedrijf. We zoeken altijd de randen op, ook de randen van de regelgeving.”
Volgens een collega van hem beïnvloedt dat uiteraard de veiligheid.
“Ik hoop dat er geen crash nodig is om iedereen wakker te schudden.”

Enkele maanden geleden kwamen de brandstofproblemen van Ryanair tot een hoogtepunt. Toen moesten drie Ryanair-toestellen op één avond met een noodoproep landen in het Spaanse Valencia wegens een tekort aan brandstof.

De directie van Ryanair beweerde dat alle procedures correct waren gevolgd, maar een Spaanse verkeersleider liet weten dat het wel degelijk om een ‘noodprocedure’ ging. Uit een reconstructie van die avond blijkt dat de lagekostenmaatschappij die avond op een haar na aan een catastrofe is ontsnapt.

Ryanair ontkent
Volgens Ryanair zijn de beschuldigingen “flagrant onjuist”. Dat blijkt uit mailcontact tussen het bedrijf en de reportagemakers:
“De enige druk die op Ryanair-piloten wordt gelegd, is om prioriteit te geven aan veiligheid. Dat is de reden waarom Ryanair een uitstekend veiligheidsrecord heeft van 28 jaar.”

Tevens beroept de Ierse prijsvechter zich op de rapporten van de Ierse en Spaanse autoriteiten, waarin staat dat Ryanair wat veiligheid betreft op “gelijke voet staat met de veiligste luchtvaartmaatschappijen van Europa”, aldus Ryanair.

Verscherpte controles in België
In België wordt Ryanair al een tijdje scherp in de gaten gehouden. Het Directoraat-Generaal Luchtvaart bevestigt dat het al een tijdje controles op de minimale brandstofvoorraden bij Ryanair uitvoert. Maar daarbij zijn geen onregelmatigheden vastgesteld.
Pilotenverenigingen waarschuwen wel dat de veiligheid in het gedrang kan komen door te besparen op de hoeveelheid brandstof aan boord.

“De laatste drie maanden hebben wij een tiental controles uitgevoerd op Ryanair. Die waren gericht op de vluchtvoorbereiding, meer bepaald op de minimale brandstofvoorraden die aan boord waren”, zegt Frank Durinckx van het Directoraat-Generaal Luchtvaart.

Angstcultuur
Er zou bij Ryanair een “dictatoriale angstcultuur” heersen. “Wanneer piloten hun zorgen uiten, worden ze gestraft”, vertellen ze. Zo zouden kritische piloten als vergelding zijn overgeplaatst naar een basis ver van huis. “Een regime van onderdrukking, een dictatuur”, zo beweert een voormalig gezagvoerder het beleid bij Ryanair.

Volgende week zendt KRO Reporter het tweede deel van de inmiddels zeer spraakmakende reportage uit.

Lees meer: http://lifetoday.be/2012/12/ryanair-en-brandstof-blijft-ryanair-in-de-lucht-hangen/#ixzz2GcOq5lJg


Reacties op dit bericht