Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ruzie weekendvluchten Eindhoven duurt voort

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 561 
|
 limburger.nl 
Ruzie weekendvluchten Eindhoven duurt voort

De omwonenden van Eindhoven Airport blijven met twee ministeries ruziemaken over vluchten in het weekend.

Eindhoven/Den Haag
ANP

De ministeries zijn bij de Raad van State in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de bestuursrechter in Den Bosch, die een oude ontheffing vernietigde omdat niet goed is onderbouwd waarom de toename van het aantal vluchten in het weekend aanvaardbaar is voor de omgeving.

De belangenvereniging van omwonenden (BOW) heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen de nieuwe ontheffing voor 2012 en 2013, omdat die identiek is aan de oude, zei voorzitter Klaas Kopinga donderdag.

Door het hoger beroep van de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Milieu is het voor het eerst dat de hoogste bestuursrechter zal oordelen over de zogenoemde eenderderegeling die vanaf 2008 uit de ontheffing is
geschrapt. De eenderderegeling houdt in dat het aantal vliegbewegingen door burgerluchtvaartuigen op weekenddagen en feestdagen maar een derde mag zijn van het gemiddelde aantal vliegbewegingen op werkdagen. Eindhoven Airport voert al sinds 2003 meer vluchten in het weekend uit dan volgens de regeling mag. De ministeries verloren tot dusver twee rechtszaken over de regeling.

In 2012 verwacht Eindhoven Airport ongeveer 27.000 vliegbewegingen. Het aantal weekendvluchten komt uit op ongeveer 6900, ruim boven de afspraak.

“De toename van het geluid in het weekend valt nog steeds binnen de in Nederland geldende normen voor geluid rond vliegvelden en voor de geluidzone van het vliegveld in Eindhoven”, laat het ministerie van Defensie in een verklaring weten. “Herinvoering van de regeling heeft nadelige gevolgen voor bedrijvigheid en werkgelegenheid in de regio”, herhaalt het ministerie haar standpunt.

Het hoger beroep tegen de oude ontheffing is van belang omdat Defensie voor de huidige ontheffing dezelfde motivering gebruikt, legde een woordvoerder donderdag uit. “We vinden onze motivering nu voldoende sterk.”


Reacties op dit bericht