Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Ruim 12.000 vliegtuigen buiten de route

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 441 
|
 Haarlems Dagblad 
Ruim 12.000 vliegtuigen buiten de route

SCHIPHOL - 
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft het afgelopen jaar één van de elf wettelijke milieuregels voor de afhandeling van het vliegverkeer overschreden. Bij de meeste regels voor baan- en routegebruik werd ’ruim binnen de norm gepresteerd’, zo stelt de organisatie in een rapportage over de periode 1 november 2006 tot en met 31 oktober 2007.

Per milieuregel is een norm vastgesteld voor het toegestane aantal afwijkingen. Deze percentages liggen – afhankelijk van het voorschrift – tussen de nul en vijftien procent van het aantal vliegbewegingen waarop de regel van toepassing is.

De overschrijding betreft de regel voor het routegebruik voor overdag vertrekkende straalvliegtuigen. Maximaal drie procent mag buiten de luchtverkeerswegen vliegen, maar met 12.700 afwijkingen op bijna 199.000 vluchten kwam het percentage uit op 6,39 procent. Het overgrote deel van deze afwijkingen is volgens LVNL het gevolg van de extra veiligheidsmaatregelen bij gelijktijdige starts van de Zwanenburgbaan en Polderbaan.

Om te voorkomen dat toestellen te dicht bij elkaar komen, krijgen piloten instructies om van de route af te wijken. De Inspectie Verkeer en Waterstaat gaf in drie bijzondere gevallen toestemming van de regels af te wijken. Op 18 en 19 januari werd ’s nachts de Buitenveldertbaan ingezet voor starts na elf uur ’s avonds, wat normaliter niet is toegestaan. De reden was dat er ’een onbeheersbare situatie’ dreigde in de terminal omdat er vanwege het slechte weer vijfduizend passagiers waren gestrand.

Op 8 juni werd tijdens zware onweersbuien in strijd met de regels na elf uur ’s avonds geland op de Aalsmeerbaan. Dezelfde maand mocht er ’s nachts worden gestart en geland op de Zwanenburgbaan omdat de Polderbaan dicht was wegens onderhoud.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Hoe was het ook weer? LVNL en schipholoverschrijden toch geen regels?

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Leuk om dit bericht op andere sites eens te bekijken. Alles wat luchtvaart georienteerd is schrijft "Slechts 12.000"...

We hebben het wel over minstens 30 kisten per dag.