Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Rotterdam praat al met Schiphol over overname

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 982 
|
 AD 
Rotterdam praat al met Schiphol over overname

ROTTERDAM/AMSTERDAM - De gemeente Rotterdam is in gesprek met Schiphol over een eventuele overname van Rotterdam Airport door de gemeente.
Volgens wethouder Mark Harbers (VVD, economie) is hij tijdens de eerste contacten met de huidige eigenaar van het Rotterdamse vliegveld niet op een ‘nee’ gestuit.

Eerder reageerde de Schiphol Groep wel afwijzend op een eventuele verkoop of overdracht van haar aandelen in Rotterdam Airport aan de gemeente. Dat gebeurde kort nadat de economische adviesraad EDBR erop had aangedrongen dat Rotterdam haar greep op de regionale luchthaven moet verstevigen door het belang van Schiphol in Rotterdam Airport over te nemen. Dat zou betrekkelijk eenvoudig kunnen, door de aandelen die de gemeente Rotterdam op haar beurt in Schiphol heeft te ruilen met die voor Rotterdam Airport.

Rotterdam heeft aandelen in de Schiphol Groep die een geschatte waarde vertegenwoordigen van 80 miljoen euro. Schiphol bezit voor ongeveer hetzelfde bedrag aandelen in het Rotterdamse vliegveld.

Door Rotterdam Airport te verwerven, kan de gemeente meer grip uitoefenen op het reilen en zeilen van de luchthaven. Die zou zich moeten ontwikkelen tot zakenluchthaven. Zolang Schiphol eigenaar is van Rotterdam Airport, zou dat de groei van het voormalige Zestienhoven juist in de weg kunnen staan.

Of het daadwerkelijk komt van een overname van Rotterdam Airport is de vraag. Volgens Harbers hoeft daar voorlopig nog geen geld voor opzij gelegd te worden. Het onderzoek naar de mogelijkheden om meer zeggenschap over Rotterdam Airport te krijgen gaat in de tussentijd onverminderd door.


Reacties op dit bericht