Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Rijnland vrijgesproken van schuld vervuiling Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1512 
|
 Haarlems Dagblad 
Rijnland vrijgesproken van schuld vervuiling Schiphol

SCHIPHOL - In een beroepsuitspraak veegde de Raad van State woensdag de dwangsom van maximaal een half miljoen euro van tafel.

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Holland legden Rijnland de dwangsom op nadat in 2009 duidelijk was geworden dat een viertal waterbassins met vervuild sloot- en bluswater lekte.

In twee van die bassins zat met giftig PFOS verontreinigd bluswater dat in de grond zakte en miljoenen liters grondwater heeft vervuild.

Voordat het gesteggel begon over de vraag wie verantwoordelijk was voor de vervuiling en de komende saneringskosten, pompte ’Rijnland’ de bassins leeg, werd het giftige slib verwijderd en een grondwaterscherm rond de bassins gelegd. In zoverre heeft het hoogheemraadschap al aan de dwangsom voldaan.

Dat er een dwangsom is opgelegd vindt de Raad van State sowieso niet terecht. Immers, Schiphol zelf gebruikte de bassins eerder voor de opslag van glycol(antivries). En toen is nooit gebleken dat de bassins lekten. Het hoogheemraadschap valt in dat opzicht dan ook niets te verwijten, de instantie moest immers snel ergens het vervuilde bluswater kwijt.

Opmerkelijk is dat het bluswater afkomstig was van Schiphol, de bassins van de luchthaven zijn en dat nota bene Schiphol Real Estate bij de provincie om een hogere dwangsom tegen het hoogheemraadschap vroeg. Dat terwijl het schap juist alles in het werk stelde om verdere vervuiling van het oppervlaktewater door Schiphols eigen bluswater te voorkomen.

Overigens heeft de luchthaven tijdens de procedure het beroep tegen de ’te lage dwangsom’ ingetrokken. Om die reden gaat de Raad van State in de uitspraak niet in op die eis.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door j h griese uit Amstelveen

Brutaliteit ten top......

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Dat is wat Schiphol, Schiphol maakt: zodra het kan de schuld bij een ander neerleggen.
Mensen die klagen over vervuiling / geluidshinder en onveiligheid worden als 'ziek' afgedaan, de perikelen rond het Chipsholdebacle. En nu dit weer.

En wie weet wat onder de landingsbanen wordt geschoven.......