Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Regionale Alderstafels onverantwoord

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 974 
|
 Natuur en Milieu 
Regionale Alderstafels onverantwoord

Overlast en overleg luchthavens Lelystad en Eindhoven

Stichting Natuur en Milieu vindt het onverantwoord dat minister Eurlings een regionaal vervolg wil op de Tafel van Alders. ‘Met het overleg rond Schiphol heeft Alders bewezen slecht te luisteren naar de bewoners en hun belangen onvoldoende serieus te nemen,’ zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. Gisteren maakte de minister bekend dat hij een regionale Alderstafel wil voor de luchtvaartsector, bestuurders en omwonenden van de luchthavens Lelystad en Eindhoven. Deze luchthavens moeten jaarlijks 70.000 vluchten van Schiphol overnemen.

De overlegformule van de Alderstafel heeft niet alleen geleid tot minder bescherming van bewoners, maar heeft ook geen enkel oog gehad voor het klimaatprobleem dat de luchtvaart veroorzaakt. Alders heeft als voormalig minister van milieu weinig oog gehad voor de enorme klimaatbe-lasting van het vliegverkeer. Hij heeft ingestemd met een scenario van een flinke groei van de luchtvaart naar 580.000 vluchten per jaar. Al jaren schommelt het aantal vliegbewegingen rond de 430.000. Schiphol mag nu al doorgroeien tot 510.000 vluchten. Ook stelt Natuur en Milieu dat de overlast bij regionale luchthavens nog groter zal zijn dan bij Schiphol als 70.000 vluchten worden verplaatst.

De komende jaren zal het klimaatbeleid voor de luchtvaart pas echt vorm krijgen, met als verwacht effect een sterke beperking van de groei. Volgens Natuur en Milieu is er geen enkele reden om nu regionale Alderstafels te installeren om verplaatsing van tienduizenden vluchten naar Eindhoven en Lelystad mogelijk te maken.


Reacties op dit bericht