Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Recorduitstoot CO2 in 2013

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 886 
|
 telegraaf.nl 
Recorduitstoot CO2 in 2013

BERLIJN - De uitstoot van kooldioxide (CO2) bereikt dit jaar een recordniveau van 36 miljard ton. Dat is de conclusie van het Global Carbon Project in samenwerking met het Tyndall Centrum voor onderzoek naar de klimaatverandering van de Universiteit van East Anglia in Groot-Brittannië.

In vergelijking met vorig jaar stijgt de uitstoot met 2,1 procent. In vergelijking met 1990 is de stijging 61 procent. Dat jaar was het uitgangspunt van het Kyoto Protocol. In dit akkoord, dat in 1997 werd gesloten, is afgesproken dat de uitstoot wordt teruggebracht. De 15 landen die toen deel uitmaakten van de Europese Unie, spraken af dat zij in 2012, waarin het protocol afliep, 8 procent minder CO2 zouden uitstoten dan in 1990. Belangrijke landen als de Verenigde Staten deden echter niet mee.
Deze weken wordt in Warschau de VN-klimaattop gehouden, waar wordt gesproken over plannen om te voorkomen dat de aarde vanaf 2020 meer dan 2 graden Celsius opwarmt. Volgens Corinne Le Quéré van het Tyndale Centrum moeten de emissies wezenlijk en snel naar beneden, als de regeringen die doelstelling willen halen.
Dinsdag begint ook het nieuwe internetplatform Carbon Atlas, dat laat zien welke landen in 2012 de meeste CO2 uitstootten. China staat op kop met 27 procent van de totale emissies, gevolgd door de Verenigde Staten met 14 procent.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Lang leven, vooral de economie. De vraag is alleen hoe lang nog. Ik hoop dat mijn (klein-klein) kinderen een lang, gelukkig en gezonde leven zullen hebben.