Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Rechters Chipsholzaak mogelijk toch vervolgd voor omkoping

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 709 
|
 nrc.nl 
Rechters Chipsholzaak mogelijk toch vervolgd voor omkoping

Door Mirjam Remie

BINNENLAND - De oud-rechters Hans Westenberg en Peter Kalbfleisch worden mogelijk toch vervolgd voor omkoping, zegt de advocaat van Chipshol, Liesbeth Zegsveld. De twee rechters worden al vervolgd wegens meineed.
Eerder is door het Openbaar Ministerie van strafrechtelijke vervolging voor omkoping afgezien. Daarom kan een zogeheten artikel 12-procedure worden ingezet, waarmee een belanghebbende alsnog om vervolging kan vragen. Zegveld verwacht het verzoek tot vervolging volgende maand in te dienen bij het gerechtshof.

Vervolging wegens meineed
De langlopende Chipsholzaak draait om een conflict tussen Chipshol en luchthaven Schiphol over grond rondom de luchthaven. Westenberg en Kalbfleisch zouden een dubieuze rol hebben gespeeld in de verkoop van grond rondom de luchthaven Schiphol.

De directeur van projectontwikkelaar Chipshol, Jan Poot, deed in 2009 aangifte tegen Westenberg. In juridische procedures zouden Westenberg en Kalbfleisch de voormalige zakenpartner van Poot hebben willen bevoordelen bij de verkoop van grond. Met die partner, Harry van Andel, zou rechter Kalbfleisch goed bevriend zijn geweest. Poot was met Van Andel gebrouilleerd geraakt.

De twee voormalige rechters zeiden bij eerdere getuigenverhoren niet met elkaar bevriend te zijn en nooit bij elkaar over de vloer te komen. Maar uit verhoren van anderen bleken de twee gezamenlijk elkaar regelmatig te zien. Daarop besloot het OM de twee te vervolgen voor meineed. Zowel Kalbfleisch als Westenberg hebben de beschuldigingen ontkend.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Zou het recht nog eens haar loop krijgen?