Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Rechter keurt vliegtax goed

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 803 
|
 www.nu.nl 
Rechter keurt vliegtax goed

DEN HAAG - De omstreden vliegtax gaat gewoon in per 1 juli. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft dat woensdag bepaald in een kort geding dat diverse partijen uit de reis- en luchtvaartbranche hadden aangespannen tegen de staat.

De vliegbelasting is volgens rechter Roel Paris “niet onmiskenbaar strijdig” met het internationale luchtvaartverdrag van Chicago en Europese verdragsregels.

De rechter verwierp daarmee de bezwaren van onder meer de luchthavens Schiphol en Maastricht, de bedrijven Ryanair en Corendon en de brancheorganisaties Barin (luchtvaartmaatschappijen) en ANVR (toerisme). 

Vanaf 1 juli

De nieuwe belasting op vliegen geldt voor vluchten vanaf 1 juli. Ze bedraagt 11,25 euro per ticket op vluchten tot 2500 kilometer en 45 euro per persoon voor vluchten met een langere afstand.

Een gezin van vier personen dat vanaf Schiphol naar de Canarische Eilanden (Spanje) vliegt, betaalt dus bij vertrek na 1 juli 180 euro meer voor de tickets dan bij vertrek voor die datum.

Het bedrijfsleven is altijd mordicus tegen de vliegtax geweest. In het verleden kondigden ze al aan dat ze de belasting desnoods tot de hoogste rechter gaan aanvechten.

Teleurgesteld

Woensdag toonden de ANVR en de luchtvaartmaatschappijen zich teleurgesteld. ANVR-directeur Frank Oostdam zei desondanks in de uitspraak aanknopingspunten te zien om door te gaan met het verzet.

Hij zei dat het in de reisbureaus merkbaar is dat reizigers via buitenlandse vliegvelden willen reizen, ook als ze daarmee veel tijd kwijt zijn met de autorit er naar toe.

De luchtvaartmaatschappijen willen de uitspraak eerst bestuderen voordat besloten kan worden over nieuwe stappen. Het ministerie van Financiën is tevreden met de beslissing van de rechter.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Hans uit Leiden

Nu nog accijns op de brandstof en BTW op de tickets. Aanbieders van vervoer op de grond moeten deze wel betalen, ik begrijp niet waarom er een uitzondering wordt gemaakt voor de luchtvaart!

Geplaatst door Boudewijn uit Kudelstaart

Dan maken we de autotax ook eventjes 3 keer zo duur, goed?

Laat me niet lachen.

We zitten, met name als het gaat om tax, opgezadeld met een stelletje prutsers van de ergste soort sinds de laatste kabinetsformatie.