Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Rapport bevestigt grote overlast Awacs

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 993 
|
 Nieuws.nl 
Rapport bevestigt grote overlast Awacs

Meer dan 41.000 mensen in Oostelijk Zuid Limburg ondervinden ernstige hinder door de AWACS vliegtuigen. Dat blijkt uit het concept-gezondheidsbelevingsrapport. Het rapport is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opgesteld in opdracht van het ministerie van VROM. Onderbanken had daarom verzocht omdat veel mensen in de gemeente gezondheidsklachten hebben.

Aan het onderzoek deden ruim 2500 mensen mee. In de schriftelijke enquete geven vooral inwoners van Onderbanken, Schinnen en Brunssum aan veel hinder te hebben van de Awacs-vliegtuigen. In Schinveld klaagt 72 procent. In Brunssum ligt dat percentage boven de 50. De bewoners klagen over geluidsoverlast, geur- en trillingshinder. Ook zeggen veel mensen te worden gestoord in hun slaap. Onze vereniging is met deze uitslag van het RIVM onderzoek, omdat het aantoont dat veel meer mensen overlast hebben dan de instanties dachten.

De gemeente Onderbanken laat weten het onderzoek als een steun in de rug te zien om door te gaan in de strijd tegen de basis.

De gemeente wil dat de basis gesloten wordt. Daarin wordt ze niet gesteund door de inwoners van de 9 gemeenten. 80 procent wil stillere motoren om de geluidsoverlast terug te dringen, zo blijkt uit het onderzoek.


Reacties op dit bericht