Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Randstadregio verder economisch achteruit

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 715 
|
 NRC 
Randstadregio verder economisch achteruit

ROTTERDAM, 20 DEC. De economie in de Randstad is verder verslechterd, zo meldt Regio Randstad, het bestuurlijk netwerk dat zich ten doel stelt de internationale concurrentiepositie van de Randstad te versterken.

De Randstad is er opnieuw niet in geslaagd zijn positie binnen de twintig belangrijkste Europese regio’s te verbeteren, zo blijkt uit de tweejaarlijkse Randstadmonitor, een vergelijkend onderzoek van TNO.

De Randstad bezet de twaalfde plaats wat betreft de omvang van het bruto regionaal product per hoofd van de bevolking. De Randstad staat opnieuw negentiende voor wat betreft de groei van het bruto regionaal product per inwoner. De werkgelegenheid daalde met 1,5 procent. Ook de aantrekkelijkheid voor vestiging van buitenlandse bedrijven is verder gedaald, aldus het onderzoek.

Burgemeester Deetman van Den Haag ziet de de uitkomsten van het onderzoek aanleiding opnieuw te pleiten voor een snelle bestuurlijke herstructurering van de Randstad. Werkgelegenheid, vestigingsklimaat en kantorenmarkt staan op een nieuw dieptepunt”, laat Deetman weten.

Een groep bestuurders, die zich de Holland Acht noemt, opperde onlangs in een manifest om te komen tot één zogenoemde Randstadautoriteit, waarvoor enkele provincies zouden moeten wijken. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) heeft onlangs gevraagd om een nadere analyse van de problematiek. Ook wil hij advies van een commissie met „zwaargewichten” uit de marktsector.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J. de Jong uit Uitgeest

Het motto van het onlangs geheel geherstructureerde (vercommercialiseerde) TNO: "De Klant is Koning".
En wie was ook weer de opdrachtgever? In de media oorlog blijven wel erg weinig onafhankelijke bronnen en onderzoeks instituten over..........

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Ik ben geen econoom, maar er waren in het recente verleden genoeg lieden, (o.a. Prof Berkhout)die er op wezen, dat Nederland in verhouding tot andere europese landen te weinig aan onderwijs, innovatie zou uitgeven.
Kortom: Dus te weing uitgeeft aan de Kenniseconomie. (En verhoudingsgewijs aan oude economie, waaronder het gesleep met goederen, die geen toegevoegde waarde hebben )
Jan Griese

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Een andere reden voor de stagnatie van economische groei in Nederland en dan specifieker in de Randstad is het feit dat de optimalisatie van efficiency en productiviteit in de jaren 80 en 90 ruim voorop liep op de rest van Europa.
Tengevolge van de verschuiving van kenniseconomie naar productie-economie is de groei eruit en staan we op plaats 19.

Ernstig? Jazeker.

Bedreiging?
Reken er op. Dit soort cijfers zullen gepolitiseerd worden en derhalve gebruikt worden om productiebedrijven als Schiphol meer armslag te geven, m.a.w. het milieu gaat ten koste van een (in dit geval drog) reden als groei van de economie.

Het enige dat zou kunnen redden is een set wakkere politici die voordat het schipgezonken is (lees: de milieunormen weer zijn opgerekt) ervoor zorgen dat er gestopt wordt met het inlaten van water in die boot.