Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Radar maakt luchtruim transparant

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 866 
|
 leidschdagblad.nl 
Radar maakt luchtruim transparant

REGIO
Er was al een buienradar, een onweerradar en een fileradar. De vliegtuigradar van het bedrijf Casper trekt nu ook steeds meer bezoekers. Handig om te zien of vakantievierende vrienden er al aan komen. Maar Casper Aircraft Tracking biedt ook mogelijkheden om geluidshinder van Schiphol te meten.

Voor veel bewoners van de regio’s rond Schiphol geldt dat er dagen voorbij gaan zonder dat ze omhoog kijken. Maar af en toe trekt het trage gegrom toch even de aandacht en kijk je omhoog. Waar zou dat toestel vandaan komen? Waar gaat het heen? De ruim duizend startende en landende toestellen per dag zijn op internet real-time te volgen, inclusief herkomst, bestemming, merk, hoogte en snelheid.

Op een Google-kaart zie je ze als vliegen om een kaars cirkelen. Airbussen, Boeings, Fokkers. Ze verliezen langzaam hoogte als ze zich in een treintje voor de baan opstellen. Of ze glijden netjes langs de A44 voor ze met een vaart van 450 kilometer per uur afbuigen naar Noordwijkerhout. Casper maakt gebruik van transpondergegevens van de vliegtuigen en daaraan is ook te zien waar de toestellen vandaan komen. LIM, BCN, YVR; Lima dus, Barcelona, en Vancouver. De site heeft een betaalde en een gratis variant. Voor 4,16 euro geeft Casper actuele vlieggegevens, de gratis versie loopt een halfuur achter.

Zie: casperflights.com, maar nog beter, zie ook Live Radar op de startpagina van deze site.


Reacties op dit bericht