Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Radar Schiphol zit hoogte van windmolens bij Deil toch in de weg

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1082 
|
 De Gelderlander 
Radar Schiphol zit hoogte van windmolens bij Deil toch in de weg

23 feb 2008, 03:09 - DEIL/GELDERMALSEN/WADENOIJEN - De radarinstallatie van Schiphol zit toch de bouw van hoge windmolens pal naast het Knooppunt Deil tóch in de weg.
 
In tegenstelling tot enkele ‘vermoedens’ bij lokale bestuurders, zijn de twee radars bij Herwijnen binnenkort níet overbodig en heeft de luchthaven ook absoluut geen plannen om ze buiten gebruik te stellen.

De radar staat 8 kilometer westelijk van het knooppunt. Het zogenaamde Molenveld – in de zuid- oostelijke oksel van het verkeersknooppunt – is één van de mogelijke locaties waar de gemeenten Neerijnen, Geldermalsen en Tiel gezamenlijk een windmolenpark willen bouwen.

Nu klip en klaar is dat de vliegtuigradar blijft, is ook duidelijk dat bij Knooppunt Deil de windmolens maximaal 60 meter hoog reiken; om zo de radar niet te storen. Op het Avri-terrein, halverwege Geldermalsen en Wadenoijen, mogen windmolens tot 100 meter hoog gebouwd worden.

Bij alle maten gaat het overigens om de hoogte van de paal. De wieken komen daar uiteraard nog enkele tientallen meters bovenuit.

Er zijn nu vier concrete mogelijkheden qua windmolenbouw, op twee locaties:

4 hoge molens zuidelijk van de A15 bij de Avri en 5 lagere bij Knooppunt Deil;

9 lagere molens (in lijn opgesteld) bij Knooppunt Deil;

15 lagere molens (verspreid opgesteld) bij Knooppunt Deil;

7 hogere molens aan beide zijden van de A15 bij de Avri.

Er wordt nu door de provincie Gelderland berekend wat al deze alternatieven precies opleveren qua energie. Naar verwachting kan dan uiterlijk in april definitief een keuze tussen de locaties worden gemaakt.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit Castricum

Vrijdag 29 februari a.s is voor mij weer de dag van de "onrechtvaardigheid."
Ik zet deze oproep nu alweer op de website, want wellicht wil iemand er een paar nachtjes over slapen om vervolgens mee te doen.
Hoe ver gaan we nog met onze verdraagzaamheid wat betreft het verknoeien van ons land door een veel te volle luchthaven in een zo'n dichtbevolkt gebied?
Lees alle maatregelen nog maar eens aandachtig...alleen al het afschieten van ganzen. Te gek voor woorden.
Trouwens over de radio hoorde ik, dat dat bio vliegtuig van vanmiddag nog voor 80 procent kerosine aan boord heeft. Propaganda en misleiding, als dit klopt!

Geplaatst door Els uit Castricum

Sorry, toelichting:
Op de "dag van de onrechtvaardigheid" gaat bij mij de vlag halfstok!