Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Raad wil actie tegen Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1161 
|
 Dichtbij.nl 
Raad wil actie tegen Schiphol

UITHOORN - De gemeenteraad wil dat er actie wordt ondernomen om de geluidhinder van Schiphol terug te dringen. Dit staat in een motie die de hele raad afgelopen donderdag aannam.

De motie is met name gericht aan het nieuwe college dat straks aan de slag gaat. Alle partijen verzoeken het college onder andere op om prioriteit te geven aan het Schipholbeleid, aan te dringen op ‘substantiële hinderbeperking’ en duidelijkheid te krijgen over de gevolgen voor Uithoorn als Schiphol straks groeit naar 510.000 vluchten. Ze willen hierin zoveel mogelijk met Aalsmeer en Amstelveen optrekken. Ook wordt er weer aandacht gevraagd bij de landelijke en provinciale partijen.

De motie is volgens de VVD niet zozeer een signaal tegen Schiphol, maar meer een wake-upcall voor de centrale overheid. ‘Dit gaat ook om rechtsgelijkheid. We hebben al tientallen jaren ingesproken bij de Alderstafel en voorgangers. De handhaving van de regels wordt met voeten getreden’, zegt Nick Roosendaal.

CDA’er Jordy Keimes vat de kern van de laatste jaren goed samen: ‘Van maatregelen die de hinder zouden moeten beperken, werd niet veel gemerkt. De hinder nam vaak juist toe.’ Hij refereert hierbij aan de vaste bochtstraal, waarlangs vliegtuigen tussen Uithoorn en Amstelveen door zouden moeten vliegen. Dit ging niet door omdat de grootste vliegtuigen die bocht niet konden maken. ‘De kleine vliegtuigen, waar we toch al geen last van hebben, kunnen wel keurig die bocht vliegen’, aldus Keimes.

Wethouder Jeroen Verheijen verrast de raad met een brief van de voorzitter van de Alderstafel over de problematiek. Voorzitter Hans Alders zegt de problematiek van de ‘zuidoosthoek’ waarin Uithoorn ligt, serieus te nemen en opnieuw hinderbeperkende maatregelen te gaan onderzoeken. ‘Dat is goed nieuws,’ oordeelt PvdA-fractievoorzitter Els Gasseling die de Schipholdiscussie weer op de agenda zette.

Verheijen ondersteunt de motie zonder enige twijfel en is blij dat die ook naar de landelijke partijen gestuurd wordt. ‘Alleen door het bundelen van krachten kunnen we iets betekenen’, stelt hij.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Rob uit NULL

"De motie is volgens de VVD niet zozeer een signaal tegen Schiphol, maar meer een wake-upcall voor de centrale overheid. "

Uithoorn heeft lopen slapen aan de AldersTafel en wordt nu letterlijk wakker geschud door de gevolgen van de gemaakte afspraken. Buiten daglicht heeft de Aalsmeerbaan een hoge preferentie.
De landelijke politiek was al eerder wakker door het Helios rapport. Extra druk op de landelijke politiek is natuurlijk welkom.