Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Raad: verplaatsing van lawaai vliegtuigen is waterbedeffect

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 936 
|
 dichtbij.nl 
Raad: verplaatsing van lawaai vliegtuigen is waterbedeffect

Door de dichtbijredactie (Witte Weekblad)

HOOFDDORP - HAARLEMMERMEER De gemeenteraad sprak donderdagavond met wethouder Arthur van Dijk over de ontwikkelingen rond Schiphol in 2012. De geluidsoverlast was daarbij natuurlijk een belangrijk punt. Een verhaal van lusten en lasten.
Het is duidelijk dat Schiphol de economische motor van de regio is. Maar er is een keerzijde aan. Bij het bezoek van het college en raadsleden aan Floriande een paar weken geleden - de zogenoemde ‘lentebrunch’ - , was de geluidshinder van de vliegtuigen ook al aan de orde. De terugkomende vraag is of de uitvliegroute niet gewijzigd kan worden. Vooral vrachtvliegtuigen die rond 9.30 uur over de wijk vliegen, geven veel lawaai. Wethouder Van Dijk was in zijn antwoord op vragen van onder andere Nico Zwaneveld (CU/SGP) en Tom Horn (PvdA) heel duidelijk. ‘Verplaatsing geeft een waterbedeffect, dat is de crux van dit dossier. We moeten geen verkeerde verwachtingen wekken maar open, eerlijk en transparant communiceren en zeggen: Ik begrijp dat u er last van heeft. En ik vind het een beetje goedkoop om alleen Floriande te noemen. Boven Burgerveen komen in een kwartier meer vliegtuigen dan de hele dag in Floriande.’

NIMBY

Het is duidelijk: de uitvliegroute kan wel verplaatst worden, maar dan hebben andere mensen er weer last van, en dat zijn meer mensen. Het is een waterbedeffect. Zwaneveld liet de term NIMBY vallen: not in my backyard. De term waterbedeffect werd ook genoemd bij de verplaatsing van vluchten naar regionale vliegvelden, naar Lelystad of Eindhoven. Dan krijg je bovendien nog de toename van autoverkeer naar deze vliegvelden, hoewel Paul Meyer (Forza) scherp opmerkte dat ‘er ook een spoorverbinding naar Lelystad is’. In het aanleggen van meer hogesnelheidsverbindingen ziet Meyer niet alle heil want: ‘Ik zie nog geen HSL naar Kreta rijden.’ Niet alleen de overlast bij het uitvliegen kwam aan de orde, ook het grondgeluid werd besproken. Pieter-Jan de Baat (VVD): ‘Op dit moment is het grondlawaai niet wettelijk geregeld. Wij zijn er voor om dat wel te doen.’ Andere raadsleden waren dezelfde mening toegedaan. Van Dijk: ‘Nederland is daar uniek in, maar de normering schijnt heel moeilijk te zijn. Dus dat kan nog wel even gaan duren, lastige dossiers liggen vaak niet bovenop de stapel. Ik hoop dat het aanleggen van ribbels in de praktijk werkt. We zijn mede-uitvinder van deze oplossing. De omkering van grond, in samenwerking met de agrarische sector is een groter succes dan we hadden verwacht.’ Hans Spijker (Eén Haarlemmermeer) hoopt dat ‘succesvolle oplossingen kunnen worden doorgetrokken naar de nieuwe wijken in Badhoevedorp, Quatrebras en Schuilhoeve’. Over de aanpak van het probleem met ganzen zei van Dijk nog: ‘Het olifantsgras doet het verbazingwekkend goed. Een gans landt daarin niet graag.’


Reacties op dit bericht

Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

Als ik bovenstaand verslag lees met als insteek dat het een juiste weergave is weet ik het zeker: dat wethouder van Dijk de gemeente Haarlemmermeer verlaat is voor de inwoners een grote zegen. Hem (en in de Haarlemmermeerse Raad hem niet alleen) is de gedachte dat het belang van de inwoners behartigd moet worden totaal vreemd. Alleen al de opmerking dat lastige dossiers niet bovenop liggen is heel veel zeggend voor de houding van de bestuurders van Haarlemmermeer. En wat Burgerveen betreft: inwonertal per 1 januari 2013: (inclusief Leimuiderbrug): 331, Hoofddorp Floriande: 18.309 (bijna 60 maal zoveel.....) en Hoofddorp Overbos (naast Floriande gelegen en niet alleen last van Kaagbaan maar ook van grondgedender van de zesde baan etc) 10.567. Daar zit wethouder Van Dijk en de burgemeester niet bij.

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

" lastige dossiers liggen vaak niet bovenop de stapel. "

De man in kwestie zou zich moeten schamen.
Juist zo'n lastig dossier als Schiphol wat zoveel mensen narigheid oplevert, zou juist boven op de stapel moeten liggen!

Nee, personen zoals van Dijk, gebruiken liever struisvogel-politiek. Dat is makkelijker, je 'verdient' je geld dan makkelijk. Wellicht kan dit heerschap zo naar Den Haag. Struisvogel-politiek is daar uitgevonden.

Er wordt ook 'begrijpelijk' gereageerd.....
Daar moet je als burger blij mee zijn.
Lost het je probleem dan op? Nee, natuurlijk niet. Het is evenzo een vorm van struisvogel-politiek. Daar is Nederland groot in.
Daar worden 'bestuurders' in opgeleid.
Oplossingen, dat hebben we nodig!


Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

Op deze link http://www.haarlemmermeer.nl/Sport_en_vrije_tijd/Groen_en_recreatie/Dagje_luchthaven_Schiphol lees ik een verklaring waarom Haarlemmermeer niets tegen Schiphol zal ondernemen: men is er nl trots op en durft zelfs te beweren:
"De gemeente Haarlemmermeer heeft één van de grootste attracties van Nederland binnen haar gemeentegrenzen, namelijk de luchthaven Schiphol. Dit is namelijk veel meer dan een vertrek- en aankomstplek van vliegtuigen en reizigers." Tja.........