Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Raad van State herroept boskap Schinveld

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1007 
|
 ANP/nu.nl 
Raad van State herroept boskap Schinveld

DEN HAAG - De Raad van State heeft woensdag het besluit van de minister van VROM herroepen om 6 hectare bos bij Schinveld (Zuid-Limburg) in januari 2006 te laten kappen.

De minister is niet in staat gebleken om binnen een redelijke termijn goed te onderbouwen waarom een toename van geluidsoverlast van het vliegverkeer van de nabijgelegen NAVO-basis in Duitsland aanvaardbaar is, aldus de hoogste bestuursrechter woensdag.

De toenmalige minister Sybilla Dekker van VROM schoof met haar besluit de bezwaren van de onwillige gemeente Onderbanken terzijde. De NAVO had om boskap gevraagd om het vliegverkeer vanaf de naburige Awacs-basis Geilenkirchen veiliger te maken. Sinds de kap is volgens gemeente en de actiegroep Stop Awacs de geluidsoverlast toegenomen.

Schadevergoeding

Volgens een woordvoerder van de Raad van State markeert de uitspraak het eind van een langslepend conflict, maar komen de bomen daarmee niet terug.

De Raad van State beslist later of de gemeente en Stop Awacs recht hebben op een schadevergoeding.

Onzorgvuldig

Drie jaar geleden al bepaalde de Raad van State dat het besluit van de minister van VROM om een deel van de bossen te kappen onzorgvuldig was voorbereid en niet deugdelijk was gemotiveerd.

De uitspraak van woensdag betekent ook dat er niet nog meer bos gekapt mag worden, zoals de NAVO wil.

Bezetting

Het besluit van minister Dekker leidde in 2005 en de eerste dagen van 2006 tot een bezetting van het bos door boze inwoners van Schinveld en de actiegroep GroenFront! en massaal verzet tegen de daarop volgende ontruiming door de marechaussee. Daarbij werden meer dan honderd actievoerders gearresteerd.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Observer uit Nederland

Schandalig gerotsooi ! En maar doordrammen..
Laat menmaar bomenterugplanten en iedere inwoner daar een bedrag geven, zodat ze een tijdje met vakantie kunnen.

Geplaatst door bas van den born uit NULL

De AWACs vliegtuigen zijn zeer oude BOEING 707, (50 jaar oud ontwerp, het wordt tijd dat die vervangen worden voor geluidsarme vliegtuigen, dat zal veel schelen

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

En alweer wordt aangetoond door de rechter dat de combinatie 'overheid - luchtvaart' volstrekt onbetrouwbaar is.

De achtergrond voor het kappen vanhet bos heeft natuurlijk niets met veiligheid van doen maar er zal een andere reden zijn.

Hoe dan ook is de mogelijke vergoeding een schijntje van de kosten die het schimmig tuig anders zou hebben gehad om dit onbekende doel te bereiken.

En uit de hoek van de mond van Den Haag sijpelt nog wat speeksel, men verzit even en tukt vrolijk verder.