Raad spreekt weer over overlast Schiphol
Door Bas Joosse, dichtbij-meeschrijver
UITHOORN - De laatste tijd neemt de overlast van Schiphol weer flink toe in Uithoorn. Vanaf ongeveer zeven uur ‘s ochtends worden bewoners van met name de Legmeer en Zijdelwaard gewekt door startende vliegtuigen vanaf de Aalsmeerbaan. Komende donderdagavond spreekt de gemeenteraad weer over de problemen.
Toename klachten
Dat de klachten toenemen is ook goed te zien in de kwartaalrapportage van bewonersaanspreekpunt Bas. In het eerste kwartaal van het gebruiksjaar, dat loopt van november 2013 tot eind januari 2014, kwamen uit De Kwakel 137 klachten. In Uithoorn werd in die 92 dagen maar liefst 5386 keer geklaagd over overlast.
Draagvlak daalt
In februari is binnen de zogeheten CROS, de Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol, al gesproken over de klachten die dus met name uit Uithoorn komen.
Eind januari schreef Theo Geudeke, bewonersvertegenwoordiger van Uithoorn bij de CROS, een rapport over de problematiek. Hij merkt daarin op dat het draagvlak voor Schiphol in Uithoorn daalt omdat maatregelen tegen de geluidsoverlast uitblijven. Wat Geudeke betreft zou het de luchtverkeersleiding ‘sieren’ als er snel gekeken wordt naar oplossingen en er niet verder afgewacht wordt.
Meer gebruik
In een factsheet over het gebruik van de Aalsmeerbaan laat de luchtverkeersleiding zien dat er in de eerste drie maanden van het ‘gebruiksjaar 2014’, ‘s ochtends en ‘s avonds ‘ongeveer tienduizend’ starts waren. Vorig jaar in dezelfde periode lag dat aantal tussen de zes- en zevenduizend. Dit komt neer op ongeveer 109 starts per dag vanaf de baan, terwijl dat er vorig jaar nog ongeveer 76 waren.
Verschil
Opvallend is dat de luchtverkeersleiding spreekt over ‘ongeveer tienduizend’ starts, terwijl bewonersaanspreekpunt Bas in de kwartaalrapportage, over dezelfde periode, 14.775 starts meldt. Met de cijfers van Bas starten er gemiddeld
160 vliegtuigen per dag.
Hoofdstartbaan
Bij een zuidelijke windrichting en verminderd zicht wordt de Aalsmeerbaan als hoofdstartbaan ingezet omdat de Kaagbaan dan niet volledig gebruikt mag worden. Dit mag niet omdat vliegtuigen die vanaf de Kaagbaan starten, landende vliegtuigen op de Zwanenburgbaan zouden kunnen hinderen als die een doorstart moeten maken.
Bij de Aalsmeerbaan is dat niet het geval, daarom wordt die bij slecht zicht altijd ingezet. Dit is de stelregel die de luchtverkeersleiding hanteert om de baan wel in te zetten.
Goed zicht: niet inzetten
Als het zicht goed is, zou de Aalsmeerbaan bij een zuidenwind niet hoeven worden ingezet. Dit staat in de zogeheten preferentietabellen: dat zijn schema’s met wanneer welke baan gebruikt moet worden. Bij de meest gebruikte schema’s, waarbij één baan gebruikt wordt om te starten of te landen, staat de Aalsmeerbaan niet als eerste, maar altijd als tweede baan, achter de Kaagbaan.
Geen reden voor gebruik
In een extra tabel staat de Aalsmeerbaan wel als eerste startbaan, maar dat mag alleen als er bijzondere omstandigheden zijn. Deze baancombinatie wordt vaak gebruikt, ook als daar volgens Geudeke geen enkele reden toe is. ‘Die keuze wordt niet bepaald door het optreden van bijzondere omstandigheden, maar simpelweg door het klakkeloos volgen van de preferentietabel.’
Geplaatst door Rob uit NULL