Platform Vlieghinder Kennemerland
 

PwC: Lakeman speelt dubbelrol in tuchtzaak

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 1424 
|
 Telegraaf 
PwC: Lakeman speelt dubbelrol in tuchtzaak

Van een onzer verslaggevers

 
      AMSTERDAM – Onderzoeker Pieter Lakeman heeft een tuchtklacht ingediend tegen PricewaterhouseCoopers (PwC), accountant van luchthaven Schiphol, om daarmee geheime informatie los te krijgen over de schadevergoeding die de luchthaven aan projectontwikkelaar Chipshol moet betalen. Dit stelde raadsman Huib Blaisse gisteren bij de behandeling van de klacht door de tuchtraad van het Nivra.

      „Wellicht is dat wel de hele opzet van deze klacht”, zei Blaisse, die voor deze beschuldiging overigens direct op de vingers werd getikt door de voorzitter van de Raad van Tucht voor registeraccountants. Lakeman is inderdaad ook adviseur van Chipshol, maar zei te klagen ’namens de samenleving’. De klacht aan het adres van PwC draait om het jaarverslag over 2004 van luchthaven Schiphol, waaraan de accountant in de ogen van onderzoeker Lakeman ten onrechte een goedkeurende verklaring heeft verleend. In de bewuste jaarrekening is een voorziening getroffen van minder dan €10 miljoen wegens de veroordeling van Schiphol door de rechtbank Haarlem in de zogenoemde Chipshol-affaire.
    De voorziening heeft betrekking op de schadevergoeding voor projectontwikkelaar Chipshol van de familie Poot, die al ruim tien jaar probeert een bedrijvenpark op het zogenoemde ’Groenenbergterrein’ bij het vliegveld op te zetten. Deze plannen werden doorkruist door een bouwverbod van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, terwijl de gemeente Haarlemmermeer na wijziging van het bestemmingsplan al alle benodigde vergunningen had verleend. Bebouwing van het gebied zou te gevaarlijk zijn, omdat het te dicht bij de Aalsmeerbaan ligt. Zo zou volgens de luchthaven Schiphol het gebruik van deze landingsbaan ernstig worden beperkt.
Volgens Lakeman had de bewuste voorziening in de jaarrekening tien keer zo hoog moeten zijn, ofwel had er een toelichting bij moeten staan dat de schade kan oplopen tot €100 miljoen.

Behalve Schiphol liggen ook de gemeente Haarlemmermeer en de provincie NoordHolland onder vuur van Chipshol. Oprichter Jan Poot kondigde in deze krant zelfs een miljoenenclaim aan tegen de Staat der Nederlanden, indien uit een nog lopende procedure blijkt dat een Haagse rechter partijdig is geweest in de Chipshol-zaak.
    Tijdens de zitting van gisteren gaf de Raad van Tucht aan dat het wellicht een boekenonderzoek zal instellen bij PwC. Daaruit moet blijken of de accountant voldoende werkzaamheden heeft verricht om te achterhalen wat de financiele gevolgen zijn van het rechtbankvonnis inzake Chipshol.


Reacties op dit bericht