Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

PvdA wil milieubonus voor Schiphol-top

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 580 
|
 ANP/NHD 
PvdA wil milieubonus voor Schiphol-top

DEN HAAG - De bonus van de Schiphol-top zou ook gekoppeld moeten worden aan het halen van de geluids- en milieunormen. Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang zou dat goed zijn voor het milieu en voor het imago van de luchthaven. Momenteel krijgen directeur Gerlach Cerfontaine en zijn mededirectieleden bijvoorbeeld een toeslag op hun salaris als de winstdoelstelling is gehaald.

Schiphol zou een sociale onderneming moeten worden, zei Tang donderdag (7 juni) in een overleg in de Kamer over de luchthaven.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer, CDA) staat niet onsympathiek tegenover het idee. Nu de beursgang van Schiphol niet doorgaat, ziet hij daar ruimte voor. Schiphol kan zo zijn maatschappelijke betrokkenheid laten zien, maar dat zou ook kunnen door investeringen in de leefbaarheid van de omgeving. Aandeelhouders en commissarissen moeten het voorstel verder invullen, zei Tang.

De toekomst van Schiphol maakte veel tongen los in de Kamer. Volgende week wordt een advies verwacht van de meest betrokken partijen, zoals regiobestuurders, omwonenden, het Rijk en de luchtvaartsector. Vertrekkend Gronings commissaris van de Koningin Hans Alders zit de commissie (‘Alderstafel’) voor. Eurlings zei te hopen op een “breed gedragen’’ advies.

GroenLinks maakte ophef over een voorstel van Schiphol om de geluidsgrenzen op te rekken voor honderdduizend nieuwe vluchten. Dat zou leiden tot extra geluidshinder boven Amsterdam. Schiphol zou haast willen maken omdat boetes dreigen als de geluidsgrenzen dit jaar opnieuw worden overschreden. De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft de luchthaven daarvoor gewaarschuwd. Volgens Eurlings kloppen die berichten niet.

Download het gehele artikel 'PvdA wil milieubonus voor Schiphol-top'

Reacties op dit bericht