Platform Vlieghinder Kennemerland
 

PvdA Noord-Holland bezorgd over leegloop bij de CROS

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 864 
|
 Hoofddorpse Courant 
PvdA Noord-Holland bezorgd over leegloop bij de CROS

Plaatsingdatum: 10-10-2011 14:30

SCHIPHOL - De PvdA Noord-Holland is bezorgd over de waarborging van de bewonersbelangen in het overleg rond Schiphol. Verschillende bewoners en bestuurders van gemeenten zijn inmiddels uit de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS) gestapt, omdat deze volgens hen steeds minder invloed heeft sinds de oprichting van de Alderstafel. PvdA-Statenlid Gohdar Massom heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Vorige maand stapten bewoners en bestuurders van de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Castricum en Heiloo per direct uit de CROS. Twee maanden eerder diende de voorzitter van CROS zijn ontslag in. De betrokken gemeenten en bewoners trekken in verklaringen de betekenis van de CROS sterk in twijfel. Zij menen dat de werkelijke beslissingen over de luchthaven worden genomen aan de zogenaamde Alderstafel, waar grote nationale partijen onderhandelen over de toekomst van Schiphol.

De bewonersvertegenwoordigers vinden daarnaast dat bewoners uit de regio Kennemerland niet zijn vertegenwoordigd in het Aldersoverleg. Er is binnen de CROS volgens hen sprake van een grote interne verdeeldheid, gebrek aan wederzijds vertrouwen en tegengestelde belangen. Dit zou voortkomen uit de slechte samenwerking en rolverdeling tussen de CROS en de later opgerichte Alderstafel.

PvdA-Statenlid Massom: “De CROS is opgericht om een optimaal gebruik van de luchthaven Schiphol te bevorderen en de vlieghinder zoveel mogelijk te beperken. De PvdA vindt de laatste ontwikkeling zorgelijk en onwenselijk. De groei van de luchthaven Schiphol mag niet ten koste van de omgeving gaan. Het creëren van draagvlak onder lokale overheden en bewonersvertegenwoordigers is een noodzakelijke voorwaarde voor Schiphol. De PvdA staat achter de doelstellingen van de CROS en wil dat het vertrouwen van de partijen in de CROS spoedig terugkeert.”

De PvdA wil van Gedeputeerde Staten weten wat zijn opvatting is over deze ontwikkelingen. Ook vraagt de PvdA aan het college wat het gaat doen om de samenwerking tussen CROS en Alderstafel te verbeteren.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Ton2 uit castricum

Oplossing: Alderstafel zo snel mogelijk sluiten en verhoudingen binnen Cros herstellen.
Alderstafel is alleen maar een spreekbuis van de sector voor het verdelen van de overlast, en zal daarom nooit iets betekenen in het terugdringen van de overlast.
Binnen Cros kan de hoeveelheid overlast (= het probleem) aan de orde gesteld worden.

Het lijkt mij, uit het oogpunt van het belang van de bewoners, heel onverstandig om het heil bij de Alderstafel te gaan zoeken, dat is precies wat de sector beoogt .......