Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

PvdA Leeuwarden vreest voor geluidsoverlast JSF

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 760 
|
 bnr.nl 
PvdA Leeuwarden vreest voor geluidsoverlast JSF

Door Karin Backx

Het is nog niet officieel bekend, maar volgens de Telegraaf zal het kabinet definitief 37 JSF-gevechtsvliegtuigen aanschaffen. De toestellen moeten dan vanaf 2019 langzaamaan de plek innemen van de huidige F16’s.
Sjoerd Feitsma, PvdA-fractievoorzitter in Leeuwarden: “Ik weet niets van een definitief besluit”
Ze komen onder andere te staan op de vliegbasis bij Leeuwarden. Sjoerd Feitsma, PvdA-fractievoorzitter in Leeuwarden reageert verbaasd. Hij zegt op BNR niets te weten van een definitief besluit.

“Wat we nu weten is dat het kabinet vanmiddag naar buiten komt en aangeeft dat zij de voorkeur hebben voor de JSF. Ik heb begrepen dat dan 37 toestellen worden. Ik heb ondertussen ook begrepen van onze eigen fractie dat het besluit hiervoor nog helemaal open staat. Ook is aangegeven dat er nog invulling wordt gegeven aan een motie die eerder is aangenomen door het congres en waar onder andere in staat dat er duidelijkheid moet komen over het geluid.” 

Onderzoek geluidsoverlast
De PvdA in Leeuwarden is bang voor geluidsoverlast door de JSF. Feitsma zegt ervan uit te gaan dat de landelijke PvdA géén besluit neemt over de komst van de JSF zolang het onderzoek naar geluidsoverlast niet is afgerond.

Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM, is wel te spreken over de aanschaf van de JSF. “Het is voor de vliegers en luchtmacht een goed bericht dat er nu duidelijkheid is”, zegt hij. “Voor mijn leden is altijd het adagium: het beste materiaal voor de luchtmacht en mijn vliegers. Dat betekent dat ze een grote kans hebben om te overleven.”


Onderstaand een eerder relevant geplaatst bericht over de geluidsoverlast van de JSF

Joint Strike Fighter geeft grote geluidsoverlast

Bron: westerwolde actueel.nl

NATUUR EN MILIEU – De aanschaf van F-35 Joint Fight Striker toestellen, die deel uitmaken van het JSF programma waar Nederland aan meedoet, zorgt in de Verenigde Staten voor commotie. De gevechtstoestellen schijnen veel meer geluidsoverlast te veroorzaken dan de tot nu toe gebruikte toestellen.

De USA-today schrijft hierover: “Rosanne Greco, burgemeester van South Burlington (Vermont) en voormalig officier van de Amerikaanse luchtmacht, schrok toen ze de cijfers van geluidsoverlast zag die de vliegtuigen teweeg brengen. “Het effect dat het geluid van de F-35 toestellen heeft op de 10.000 inwoners in dit dorp is ontzettend groot. Het is te schadelijk voor deze omgeving.”

Het betreft hier een omgeving waar mensen gewend zijn aan het geluidoverlast van gevechtsvliegtuigen.

Het afgelopen jaar zijn in Amerika meerdere milieurapportages vrijgekomen. In maart 2012 kwam de ontwerprapportage uit voor een aantal vliegvelden (Hill AFB, Shaw AFB, Mountain Home AFB, enz.). De JSF maakt 21 tot 25 db meer geluid dan de F16c met F110-GE-100 motor! Dat betekent dat 1 JSF dan net zo veel geluid maakt als zo’n 256 F16c’s bij elkaar! En dit bij een powersetting van de JSF van 40% en bij F-16c van 84% !
Bron: USAF F35A Operational Basing Draft Environmental Impact Statement, Maart 2012 (PDF, let op download is 11,5 Mb). Zie o.a. blz. 21.
In 2015 willen de PvdA en de VVD de knoop doorhakken met betrekking tot de aanschaf van het toestel voor de Nederlandse Luchtmacht.

De grote vraag is echter echter; Wat zal de impact zijn van dit luidruchtig toestel in een klein landje als Nederland. Voor mens en dier?


Geplaatst door: Wim op 07 jan 2013 (225 keer bekeken)Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Nu wordt het pas echt gezellig in ons kleine land. Vluchten kan niet meer.
Vanmorgen las ik een commentaar: we hebben treinen gekocht die het niet doen, nu ook vliegtuigen die zo uit de lucht kunnen vallen en ik ga ervan uit dat onze regering ook nog een boot koopt die het niet doet. In Italië is er op dit moment één te koop. Dan hebben we het helemaal voor elkaar.

Geplaatst door j h griese uit Amstelveen

Als dit echt waar is, is dat misdadig ! De PvdA aan het draaien?