Platform Vlieghinder Kennemerland
 

PvdA-Kamerlid Jacobi stemt tegen aanschaf JSF: ‘Zorgen over geluidsoverlast bij vliegbasis Volkel’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1344 
|
 omroepbrabant.nl 
F35-leeuwarden.jpg
F-35 Lightning II - Leeuwarden Airport

Auteur: Bert van Doorn

LEEUWARDEN - PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi gaat dinsdag in de Tweede Kamer tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) stemmen. Dat liet ze desgevraagd weten aan het ANP. Het Friese Kamerlid stemt dinsdagmiddag voor een motie om het besluit rond de aanschaf uit te stellen. Volgens haar is er nog veel onduidelijk over het toestel. Met name de geluidsoverlast rond vliegbasis Volkel baart haar zorgen.
Volgens Jacobi is het op dit moment niet duidelijk hoeveel hinder omwonenden van de vliegbases Volkel en Leeuwarden van de JSF zullen ondervinden. “Als deze risico’s omtrent het geluid goed in kaart zijn, dan pas kan ik een ja of nee geven’‘, aldus Jacobi.

Vervanging F-16
Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan 37 JSF’s voor een bedrag van 4,5 miljard euro te gaan kopen. Ze gaan de F-16 vervangen waarmee de Koninklijke Luchtmacht sinds 1979 vliegt. Over de vervanging is meer dan vijftien jaar gedebatteerd door de opeenvolgende kabinetten en Kamers.

De PvdA heeft een moeizaam verleden met de JSF. Als de partij in een kabinet zat was ze voor, terwijl ze in de oppositie juist tegen de aanschaf was. De kosten van het project van de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin liepen in de loop der jaren enorm op. Ook waren er grote vertragingen. Na ingrijpen van het Pentagon lijkt het project de afgelopen jaren beter onder controle.

‘Garanties voor volgende stap’
Voordat de PvdA volledig groen licht kon geven voor de komst van de JSF werden er een aantal voorwaarden gesteld. Begin deze maand liet de fractie van de PvdA na een debat van meer dan twaalf uur in de Tweede Kamer weten dat ze ‘voldoende garanties’ had gekregen van het kabinet ‘om een volgende stap te zetten’.

De eerste JSF (of F-35) moet in 2019 voor de Koninklijke Luchtmacht gaan vliegen.

Eerder geplaatst 01-07-2013

Joint Strike Fighter geeft grote geluidsoverlast

Bron: westerwolde actueel.nl - Geert Verf uit Marsum

NATUUR EN MILIEU – De aanschaf van F-35 Joint Fight Striker toestellen, die deel uitmaken van het JSF programma waar Nederland aan meedoet, zorgt in de Verenigde Staten voor commotie. De gevechtstoestellen schijnen veel meer geluidsoverlast te veroorzaken dan de tot nu toe gebruikte toestellen.

De USA-today schrijft hierover: “Rosanne Greco, burgemeester van South Burlington (Vermont) en voormalig officier van de Amerikaanse luchtmacht, schrok toen ze de cijfers van geluidsoverlast zag die de vliegtuigen teweeg brengen. “Het effect dat het geluid van de F-35 toestellen heeft op de 10.000 inwoners in dit dorp is ontzettend groot. Het is te schadelijk voor deze omgeving.”

Het betreft hier een omgeving waar mensen gewend zijn aan het geluidoverlast van gevechtsvliegtuigen.

Het afgelopen jaar zijn in Amerika meerdere milieurapportages vrijgekomen. In maart 2012 kwam de ontwerprapportage uit voor een aantal vliegvelden (Hill AFB, Shaw AFB, Mountain Home AFB, enz.). De JSF maakt 21 tot 25 db meer geluid dan de F16c met F110-GE-100 motor! Dat betekent dat 1 JSF dan net zo veel geluid maakt als zo’n 256 F16c’s bij elkaar! En dit bij een powersetting van de JSF van 40% en bij F-16c van 84% !
Bron: USAF F35A Operational Basing Draft Environmental Impact Statement, Maart 2012 (PDF, let op download is 11,5 Mb). Zie o.a. blz. 21.
In 2015 willen de PvdA en de VVD de knoop doorhakken met betrekking tot de aanschaf van het toestel voor de Nederlandse Luchtmacht.

De grote vraag is echter echter; Wat zal de impact zijn van dit luidruchtig toestel in een klein landje als Nederland. Voor mens en dier?

Geplaatst Door: Wim (145.99.213.142)  Datum: 01/07/2013 8:34 am   Status: Openbaar

 


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Gelukkig is er één PvdA-er die nog kan nadenken.