Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Provincies willen zeggenschap over Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1140 
|
 telegraaf.nl 
Provincies willen zeggenschap over Schiphol

Door Jorn Jonker

DEN HAAG - De provincies breiden hun wensenlijstje uit. In ruil voor het oprichten van een superprovincie willen zij nu zeggenschap over Schiphol.

Dat stelt Johan Remkes, de Noord-Hollandse commissaris van de Koning, die vandaag opnieuw een gesprek heeft met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) over het takenpakket van het te vormen landsdeel.
De PvdA-bewindsman wil de kritische provincies in zijn kamp krijgen om zo de Eerste Kamer te overtuigen. Plasterk wil namelijk Noord-Holland, Flevoland en Utrecht tot één groot landsdeel fuseren. Noord-Holland en Utrecht hebben daar alleen oren naar als dat landsdeel meer taken krijgt dan een normale provincie. Plasterk kijkt momenteel, samen met premier Rutte, welke macht van Den Haag naar de ’superprovincie’ kan.

Wegen
Remkes aast op meer zeggenschap over zaken als (vaar-)wegen en natuur. Maar naar nu blijkt wil hij ook dat het landsdeel gaat over wat er met Schiphol gebeurt. „Niet om er een provinciale luchthaven van te maken”, stelt Remkes gerust. Maar wel wil hij gaan over alles wat er rondom het vliegveld gebeurt, zoals bijvoorbeeld de toegangswegen, parkeren en milieunormen. Dat zijn zaken die nu door het Rijk worden geregeld.
Plasterk zegt dat hij niets over het voorstel kan zeggen. Maar achter de kabinetsschermen wordt de eis van Remkes weggehoond, omdat Schiphol niet voor niets het predicaat ’nationale luchthaven’ draagt.
Bewindslieden kijken sowieso met argusogen naar hoe Plasterk en Rutte overwegen taken weg te halen bij departementen in ruil voor politieke steun voor de superprovincie. In kabinetskringen wordt ook gesproken over een ’rooftocht’.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit deltametropool

GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG 2.?

De in de operatie Schoon Schip van de provincie Noord Holland aan de kaak gestelde versmelting van Provinciaal bestuur en de Schiphol Area Development Company SADC lijkt weer geheel actueel. Niets lijkt ervan te zijn geleerd?

Bij het realiseren van de nieuwe landsdelen lijkt men deze methode van Area Development vanuit luchthavens toch nog volop te hanteren, nu zelfs op de schaal van de SUPER PROVINCIE!

Een ferme opstelling van het PVRC bestuur namens de bewoners en veel kritischer opstelling naar Hans Alders e.a. lijkt hoog nodig?

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.


Schiphol: ’nationale luchthaven’.....

Dat kan Schiphol ook zijn indien het op een schier-eiland voor de kust ligt!
Weg met Schiphol op de huidige plaats!
Geeft onevenredig veel overlast t.o.v. de baten! Enorm veel herrie / vervuiling en onveiligheid!

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Remkes is toch van de VVD, De partij die jarenlang er al alles aandoet, om Schiphol te laten groeien... Wie moet je nog vertrouwen ? In superprovincies geloof ik niet.