Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Provincie en windboeren tegenover elkaar om Vliegveld Oostwold

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 988 
|
 rtvnoord.nl 
Provincie en windboeren tegenover elkaar om Vliegveld Oostwold

De provincie Groningen heeft een paar fouten gemaakt in het luchthavenbesluit voor Vliegveld Oostwold-Oostambt. Daarin wordt het aantal vliegbewegingen drastisch uitgebreid en krijgt het vliegveld een officiële status. Dat bleek woensdag bij de Raad van State, bij een zaak die was aangespannen door een groep boeren.

Die willen bij het vliegveld een windpark van 100 megawatt bouwen en maken daarom bezwaar tegen nieuwe hoogtebeperkingen rond het vliegveld. Zo mag er in een straal van 2,5 kilometer niet hoger dan 45 meter worden gebouwd en tot 5,1 kilometer vanaf de landingsbaan niet hoger dan 100 meter. De gemiddelde windturbine meet tegenwoordig meer dan 150 meter.

‘Windpark in de knel’
‘Wij zijn absoluut niet tegen de luchthaven en zien daar zelfs grote voordelen in voor de regio, maar waarom moeten er in zo’n groot en leeg gebied zulke strenge hoogtebeperkingen komen? Dat is helemaal niet nodig. Zo komt ons unieke plan in de knel om een groot windpark te bouwen waar we duurzaam en groen kunnen investeren en de opbrengst ten goede van onze regio en niet de grote energiemaatschappijen kunnen laten komen’, zei agrariër Digni van den Dries.

‘De wereld op zijn kop’
De provincie Groningen wil helemaal geen windpark nabij het vliegveld wil hebben, zei provincieambtenaar Roelofs bij de zitting. ‘Dit gebied ligt buiten ons windenergieconcentratiegebied en sluit er ook niet op aan. Het zou toch de wereld op zijn kop zijn als het vliegveld rekening moet houden met een windpark dat er nu niet en mogelijk nooit zal komen. Mocht er in de toekomst toch een windpark komen, dan zal in dat plan rekening moeten worden gehouden met het vliegveld.’

Luchtverontreiniging
Met het omstreden luchthavenbesluit van de provincie zou het Oost-Groningse vliegveld het aantal vliegbewegingen kunnen uitbreiden van bijna 5.000 naar 17.500 per jaar. Maar de kans bestaat dat de windboeren het luchthavenbesluit op zijn minst kunnen vertragen, want de provincie bleek geen onderzoek te hebben gedaan naar de eventuele toename van de luchtverontreiniging op en rond het vliegveld. Bovendien is onduidelijk of er nadelige effecten zijn het zwaarbeschermde Natura 2000-gebied de Waddenzee.

Binnen zes weken uitspraak
De kans is groot dat de Raad van State de provincie om een nadere onderbouwing van het luchthavenbesluit gaat vragen. Dat wordt binnen zes weken duidelijk. De provincie Groningen hoopt dat de Raad van State haar in staat stelt de nalatigheden in het luchthavenbesluit snel te repareren.


Reacties op dit bericht