Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Proef laser Schiphol mislukt

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1110 
|
 Haarlems Dagblad 
Proef laser Schiphol mislukt

SCHIPHOL - De vorig jaar in gebruik genomen ‘groene laser’ op Schiphol, bedoeld om vogels te verjagen, is al weer verwijderd. De inzet van deze TOM-500 laser heeft niet geleid tot minder vogelaanvaringen met vliegtuigen. Schiphol heeft de investeringskosten van 300.000 euro afgeschreven.
 

Het dure high-tech apparaat langs de Aalsmeerbaan werd in september 2010 door vice-president Ad Rutten van Schiphol Group officieel in gebruik genomen. Het betrof weliswaar een test, lichtte Rutten toe, maar Schiphol had er vertrouwen in. ,,Andere luchthavens in Europa hebben er zeer goede ervaringen mee’’, hield hij zijn gehoor voor. Vogels houden namelijk niet van de groene laserbundel. De lichtbundel verjaagt beesten die in het gras willen rusten.

Schiphol zegt dat het futuristische apparaat wel werkte, maar dat de bijdrage van de stationaire laserstraal ’niet significant aantoonbaar’ is gebleken. Met andere woorden: er zijn niet minder vogelaanvaringen. Dat blijkt ook uit de cijfers. In 2010 nam het aantal vogelaanvaringen licht toe naar 7,2 per 10.000 vliegtuigbewegingen ten opzichte van het jaar ervoor (7,1). Op dit moment wordt in kaart gebracht wat het aantal in 2011 was. Als verklaring zegt een woordvoerster: ,,Vogels kunnen wennen aan gebruikte verjaagmethoden. Zo ook de stationaire groene laser.’’

 


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Liesbeth K. uit Amsterdam

De oorzaak lijkt mij eerder te liggen in de ongebreidelde toename van het aantal ijzeren vogels.