Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Prijs vliegtickets mogelijk omhoog

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 755 
|
 Haarlems Dagblad 
Prijs vliegtickets mogelijk omhoog

SCHIPHOL -  Vliegtickets worden duurder wanneer de luchtvaartmaatschappijen schadevergoedingen tot wel 600 euro moeten betalen voor vertragingen van meer dan drie uur. Dat stellen verkeersminister Camiel Eurlings en CDA-Europarlementariër Corien Wortmann.

Ook Transavia directeur Michiel Meijer vreest voor prijsverhogingen en noemt dat zeer ongewenst. Wortmann heeft over de dreigende miljardenclaims schriftelijke vragen gesteld aan Eurocommissaris Siim Kallas (Transport). De sector is al weken in de ban van een uitspraak van het Europees Hof waarin is bepaald dat niet alleen bij geannuleerde vluchten passagiers een vergoeding krijgen, maar ook bij ernstige vertraging. Het bedrijf EU-claim heeft al namens drieduizend passagiers miljoenenclaims neergelegd.

Eurlings heeft deze week laten weten ook bang te zijn dat de kostenstijgingen worden doorberekend aan de passagiers. Verder wil hij dat er Europees afspraken worden gemaakt over de toepassing van de regeling. Luchtvaartmaatschappijen vrezen dat zij miljarden moeten betalen aan ernstig vertraagde passagiers als gevolg van het arrest.

,,Er is niet goed nagedacht over de recente uitspraak. Deze staat haaks op een eerdere uitspraak van het Europees Hof, waardoor er nu onduidelijkheid is. Verder is er sprake van ongelijke behandeling. Zo zijn er wel regels met betrekking tot vliegreizen, maar niet voor bus-, trein- en bootreizen. Bovendien interpreteert ieder land de uitspraak anders’‘, is ook de ervaring van Meijer.

Het zit de Transavia-directeur ook niet lekker dat in Nederland wel erg makkelijk tot vergoeding moet worden overgegaan. ,,Wij doen er alles aan om vertragingen te voorkomen, maar soms kunnen wij er echt niets aan doen. Wanneer een toestel bij de start een botsing met vogels heeft, is dat niet onze schuld. En wat te denken van schade aan toestellen door hagel of blikseminslag. Dat is toch echt overmacht. We lopen ook regelmatig tegen problemen met luchtverkeersleiders op. Dan vliegen we op Griekenland en moeten we omvliegen omdat een van de te passeren landen niet in staat is om de grote hoeveelheid toestellen te begeleiden. Dan is het raar dat wij daarvoor moeten boeten.’’ Meijer benadrukt dat de luchtvaartmaatschappijen nu al veel geld kwijt zijn aan vertragingen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door joop uit haarlem

schiphol nog duurder? dit gaat niet goed komen. en nou niet meer janken om die vliegtax!

Geplaatst door Maaike uit Leiden

De vliegmaatschappijen zijn net verwende kinderen. Alles wat er op de grond wel geldt (zoals accijns op brandstof en een vergoeding bij vertraging) mag niet voor hen gelden. Zoja, dan is het huis te klein.

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Wanneer een toestel bij de start een botsing met vogels heeft, is dat niet onze schuld.

Natuurlijk niet.......die stomme vogels moeten zonodig gaan vliegen......
Gemakshalve zetten ze het gegeven dat Nederland een delta is, en daar leven nu eenmaal ook vogels, opzij.
Schiphol ligt op een verkeerd gekozen plaats!
Dat moet je de mens aanrekenen en niet de dieren!

Eurlings heeft deze week laten weten ook bang te zijn dat de kostenstijgingen worden doorberekend aan de passagiers.

Natuurlijk........vliegtuigpassagiers zijn heilig, toch Eurlings?
Wat zijn we weer meegaand. Was u maar zo voor de automobilist.