Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Prijs Saxion-studenten voor ‘Schiphol in zee’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 993 
|
 TCTubantia 
Prijs Saxion-studenten voor ‘Schiphol in zee’

BREDA/ENSCHEDE - Peter van Leuteren (Borne), Rob Ligtenberg (Rijssen) en Timon Pekkeriet (Borculo), afgestudeerd aan de Saxion Hogescholen, kregen gisteren de Waterbouwprijs 2007. Ze verdienden die op de nationale Water-bouwdag in Breda met hun afstudeerproject Schiphol in zee. De prestigieuze prijs van de Vereniging van Waterbouwers in Bagger-, Kust- en Oeverwerken wordt jaarlijks uitgereikt voor bijzondere ideeën op waterbouwkundig gebied.

De details leest u hieronder

di 30 oktober 2007

Studenten Civiele Techniek winnen Waterbouwprijs met -Schiphol in zee-

/files/storage/mnc/saxion2eprijs sep07 CT Timon(l) en Rob(r).jpg

Studenten Civiele Techniek Peter van Leuteren, Timon Pekkeriet en Rob Ligtenberg mogen zich winnaar noemen van de Waterbouwprijs 2007.

Hun afstudeerproject ‘Schiphol in zee’ scoorde op alle juryaspecten hoog: innovativiteit, praktische toepasbaarheid en multidisciplinaire benadering.

De Vereniging van Waterbouwers in Bagger-, Kust- en Oeverwerken (VBKO) reikt de Waterbouwprijs jaarlijks uit aan afstudeerders in Nederland en Vlaanderen die een bijzondere prestatie leveren op waterbouwkundig gebied. En een bijzondere prestatie was het. Eerder al eindigden de drie studenten Civiele Techniek als tweede bij de Saxionprijs 2007 voor de beste afstudeerder(s) van Saxion Enschede.

De toekomst van Schiphol ligt in de Noordzee, aldus de drie. Niet zoals vaker geopperd door een complete verplaatsing van Schiphol (te duur en grote economische nadelen), wel door capaciteitsvergroting via een kunstmatig eiland in zee: Nieuw Holland. Met om te beginnen één start- en landingsbaan en uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. Een snelle treinverbinding zorgt dat passagiers in 45 minuten in het vliegtuig zitten, vanaf de incheck bij de terminal op Schiphol. Nieuw Holland zou in 2020 zo’n vijfde deel kunnen verwerken van het geschatte aantal vliegbewegingen en passagiers van Schiphol. De beste plek ligt op 23 kilometer uit de kust, op 44 kilometer van hartje Schiphol, zo bepaalden de studenten.

En de aanleg blijkt helemaal niet zo duur. Eén vierkante meter opspuiten kost evenveel als een vierkante meter grond op een Vinex-locatie. De aanleg van eiland en treinverbinding samen, exclusief luchthavenfaciliteiten, komt op circa 3 miljard euro, zo berekenden de studenten.

Naast ‘Schiphol in zee’ werd ook genomineerd ‘Aanpassing sluis Meppelerdiep’ van Jurgen Luttikholt, Maurice Schroer en Marc Taken. Daarmee tekent Civiele Techniek van Saxion voor twee van de zeven nominaties voor de Waterbouwprijs 2007.

Peter, Timon en Rob zien in Nieuw Holland een realistische, betaalbare oplossing voor het komende capaciteitsprobleem van Schiphol, waarmee ook de overlast voor de Randstad afneemt. Eiland en treinverbinding kunnen er in zes jaar liggen. Het zou de mooiste beloning zijn die de drie zich maar kunnen wensen.

‘Schiphol in zee’ trok de aandacht van het tijdschrift KIJK. In het nummer van eind oktober lees je alles over dit vernuftige plan. Een gratis exemplaar ligt voor je klaar tijdens de open dag in Enschede op zaterdag 1december van 10.00 tot 14.00 uur.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Civiele Techniek.


Reacties op dit bericht