Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Polderbaan na zes weken weer open

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1069 
|
 haarlems dagblad.nl 
Polderbaan na zes weken weer open

Door Frans van den Berg

SCHIPHOL - De Polderbaan is na een sluiting van zes weken zondagavond weer opengesteld voor startende en landende vliegtuigen.

De extreem lange sluiting was het gevolg van de nucleaire top in Nederland en aansluitend groot onderhoud aan de baan. Op 10 maart ging de baan dicht omdat deze afgelegen plek werd ingericht voor de ontvangst van regeringsleiders uit de hele wereld en het parkeren van hun vliegtuigen. Het hele gebied was hermetisch van de buitenwereld afgesloten door militairen.

Vanaf 26 maart tot en met 31 maart hield Schiphol zich bezig met de afbouw van de maatregelen die genomen zijn voor de NSS. De met speciale verf aangebracht belijning werd verwijderd, de rijplaten afgevoerd en de VIP-tent afgebroken.

Asfalt
Op 1 april werd begonnen met het groot onderhoud. Zo is de touchdownzone gerenoveerd. Dit is de eerste 900 meter van de landingsbaan. Hiervoor is circa 45.000 vierkante meter asfalt worden verwijderd. Over deze lengte is een nieuwe asfaltlaag aangebracht. Na het aanbrengen van de nieuwe asfaltlaag is ook een nieuwe, zogenaamde stroefheidslaag aangebracht om de stroefheid van de baan te kunnen garanderen. Deze speciale laag op de baan speelt een belangrijke rol bij de veiligheid van de vluchtuitvoering.

Vooral door de goede weersomstandigheden zijn de werkzaamheden voorspoedig verlopen en is het werk conform de planning afgerond. Dat betekent dat met name de Zwanenburgbaan weer minder wordt gebruikt en de Polderbaan ook weer voor de nachtvluchten kan worden ingezet.

Veegprogramma
Na het aanbrengen van de nieuwe asfaltlaag en de nieuwe stroefheidslaag kunnen, bij het gebruik van de baan, steentjes losraken uit het asfalt (te vergelijken met de steentjes op de snelweg die schade toebrengen aan autoruiten). Om veiligheidsredenen, maar ook vanuit economisch belang (schade aan vliegtuigmotoren bijvoorbeeld) is het van belang de baan schoon te houden; vandaar het vrij intensieve veegprogramma. Dit veegprogramma houdt in dat de baan in de periode van maandag 21 april tot en met zondag 1 juni nog 14 keer gedurende een periode van 4 uur buiten gebruik genomen wordt.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

En waar begint die Polderbaan?
Juist, in Uitgeest. Overigens heet ie dan al KOLDERBAAN.

Van mij mogen ze die hele baan wegvegen!
Niets dan zeer zware overlast genereert die baan. Had er nooit mogen komen.

Geplaatst door gerard uit Castricum

dat is te merken