Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Polderbaan ligt vooral de onwoners van Castricum zwaar op de maag

 |
 Geplaatst door:  
 |
 Bekeken: 839 
|
 NHD 
Polderbaan ligt vooral de onwoners van Castricum zwaar op de maag Download het gehele artikel 'Polderbaan ligt vooral de onwoners van Castricum zwaar op de maag'

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Olav Bijvoet uit NULL

Wat de berichtgeefster vergeet te schrijven is, dat de reden waarom juist zo veel klachten uit Castricum komen daar in ligt, dat, per uur gemeten, de grootste hoeveelheid hinder wordt geproduceerd tussen 05:00 en 07:00 uur in de ochtend.
De hele nacht lang, en dus ook in het eerste van die twee uren moeten ALLE voor de Polderbaan bestemde toestellen achter elkaar voornamelijk langs dezelfde route dalen vlak ten noorden van Castricum langs en nergens anders. In de omgeving Noordeind gekomen vlakken ze op zo'n 900 m hoogte af naar een horizontale koers en zetten een bocht in richting Uitgeest en Polderbaan. In het tweede van die uren vliegen ze zelfs 300 m lager en vaak dwars over het midden van de gemeente. Al die tijd is de Zwanenburgerbaan nog gesloten.

De concentratie van klachten in Castricum hangt dus niet samen met een vermeende achtergrond van mensen die in Casticum wonen, maar weerspiegelt juist niet onaardig hoe gevlogen wordt. De kleine oppervlakte van het gebied waaruit de meldingen vandaan komen verraadt precies wat de verkeersleiding met die vliegtuigen wil, namelijk ze 's nachts boven een klein gebied concentreren. Het is een van die experimenten, ingevoerd in de periode dat ook de Polderbaan werd aangelegd, die de zaak nog eens flink hebben verergerd.

Overigens is onomstotelijk vastgesteld dat slechts een klein percentage van wie hinder ondervindt dat ook werkelijk doorgeeft. Dat geldt zoals uit statistieken bekend is ook voor Castricum en zeker 's nachts. Niet iedereen is bereid om vanaf 05:00 uur 's nachts iedere paar minuten op zijn klokje te kijken en de tijd te noteren.

Dat de hinder en daarmee ook de meldingen dde laatste tijd afnamen kan in belangrijke mate aan twee oorzaken worden toegeschreven: Ten eerste was de wind, behalve de afgelopen een of twee weken, vele wintermaanden lang te ongunstig om de Polderbaan voor landen te gebruiken. Daarnaast besloot de Luchtverkeersleiding na een bepaalde datum om de Polderbaan 's nachts bij voorkeur voor vertrekkende toestellen te bstemmen. Die veroorzaken, zoals bekend, in Castricum minder last.

Wie de moeite er voor over heeft kan rustvertoring beter blijven melden, want in de toekomst zou de analyse van klachtenpatronen wel eenskunnen gaan helpen bij het uitzoeken van een meer mensvriendelijk werkpatroon voor de Luchtverkeersleiding. Voorlopig zijn ze daar nog niet echt aan toe.