Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Polderbaan dicht wegens WOII-bom

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 988 
|
 Telegraaf 
Polderbaan dicht wegens WOII-bom

HAARLEMMERMEER -  In verband met de vondst van een vliegtuigbom bij Vijfhuizen is de Polderbaan op Schiphol maandagavond buiten gebruik gesteld. Dat heeft het Regionaal Crisis Centrum laten weten.

De niet ontplofte vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog werd maandagmiddag gevonden tijdens graafwerkzaamheden bij Vijfhuizen. Volgens het Regionaal Crisis Centrum gaat om een Engelse 500-ponder. De politie heeft het gebied in een straal van 450 meter ontruimd. De gemeente Haarlemmermeer heeft de bewoners van zes woningen in de directe omgeving van de bom geëvacueerd.

Het inkomende en uitgaande vliegverkeer dat maandagavond en -nacht gebruik zou maken van de Polderbaan, is omgeleid via de Kaagbaan. De Luchtverkeersleiding verwacht dat dinsdagochtend, na het passeren van het onweersfront, de Zwanenburglaan kan worden gebruikt om de vluchten van de Polderbaan op te vangen.

De politie bewaakt het ontruimde gebied. De bom kan vanwege de veiligheid op zijn vroegst donderdagmorgen onschadelijk worden gemaakt. De experts moeten daar 54 uur mee wachten vanaf het moment dat de bom werd aangeraakt bij de graafwerkzaamheden.

Twee jaar geleden werd in hetzelfde gebied een zelfde soort bom gevonden en ontmanteld.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit Castricum

Toch vliegen hier steeds vliegtuigen over. Landen die dan op een andere baan dan de Polderbaan?

Geplaatst door Victor uit Krommenie

Jazeker Els, nu naar de Zwanenburgbaan een klein stukje verder naar het oosten.
Nu krijgt krommmenie/assendelft alles over zich heen...
Ook gaat alles ineens naar 600m ipv 900m hoogte.. kom maar eens kijken...
Gelukkig wordt de oostbaan nu ook nog af en toe een beetje gebruikt....


Geplaatst door Els uit Castricum

Bedankt Victor,
Toen ik gisteravond besfte, dat we door de BOM een goede nacht zouden mogen beleven besefte ik tegelijkertijd, dat het voor anderen weer een grotere belasting zou zijn.
En zie daar, jouw verklaring.
Toch merk ik, dat al kennen we allen elkaar niet, er een soort solidariteit aan het ontstaan is. Dat is dan een positieve kant van dit probleem. Je gunt de een de rust bij noordelijke wind en je betreurt de ellende voor de ander op dat moment.
Het is nu begin juni. Wie heeft er al wat over de Alderstafel gehoord? Of durven ze niet met hun vreselijke advies naar buiten te komen?
En dan nog terugkomende op de bommen...wie laat een landingsbaan aanleggen op een plek, waar bommen liggen? Dat er nog niet, tijdens het dalen of stijgen, een bom ontploft is, is een wonder lijkt me. Ik vind het wel symbolisch, die bom, want de hele luchtvaart lijkt op (ont)ploffen te staan.
In ieder geval, sterkte Victor.

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

De Kolderbaan is ooit door de "bijna niet meer chef" (Cherfontaine) van Schiphol gezegend, symbolisch door een kus op de grond.......inmiddels is de baan meer dan de andere banen, negatief in de belangstelling gekomen. Negatief voor de luchtvaart i.v.m.
klapbanden en nu dus al 2 bommen. Negatief voor de omwonenden i.v.m. de zeer, zeer vele klachten welke de baan veroorzaakt.

Kan de "bijna niet meer chef" van Schiphol de andere banen ook zegenen?

Geplaatst door Jacoba uit Castricum

Hoe is de nachtaanvliegroute nu de Polderbaan dicht is? Ik werd toch nog herhaaldelijk wakker door overvliegende vliegtuigen. Mag verkeer naar de Zwanenburgbaan hier 'a nachts overvliegen?
Kijkend naar de live-radar valt mij op dat er sowieso ook meer vliegtuigen op weg naar de Zw.baan gaan overvliegen. De vraag: merkt u al dat er hoger wordt overgevlogen naar de Polderbaan is dus niet te beantwoorden, want het is niet duidelijk met het oog te zien waar geland gaat worden. De verschillende hoogtes lopen m.i. aardig door elkaar.

Geplaatst door OB uit Castricum

LEERZAAM ?

Het ontdekken van de bom veroorzaakt een nieuwe situatie die in meer dan een opzicht leerzaam is:

HET KAN WEL

Ten eerste demonstreert het hoe de verkeersleiding in staat is om per direct op nieuwe situaties te reageren met maatregelen die het verkeersbeeld en daarmee de geluidsoverlast in het luchtruim op veel plaatsen ingrijpend veranderen.
Het betekent dat de verkeersleiding hete goed in staat is het vlieggedrag en de vliegpatronen in het luchtruim peracuut en desgewenst fundamenteel te veranderen, zonder dramatisch effect op de capaciteit van luchthavens (althans, daar horen we niets over)

VRIJHEIDSGRADEN EN RECHTSONGELIJKHEID

Vervolgens verandert er heel wat voor bewoners onder het aanvlieggebied van de Polderbaan, zeker die in Castricum. We zijn terug naar zoals het was vlak voordat de Polderbaan in gebruik werd genomen: Veel inkomend vliegverkeer werd toen langs een noordelijke route binnengeleid naar de Zwanenburgerbaan. Daarmee wordt nog eens bevestigd dat de grote overlast in Kennemerland, samenhangt met keuzes van de LVNL, en niet met de Polderbaan als zodanig. Wat de Polderbaan wél doet is de keuzemogelijkheid voor de LVNL vergroten. Die keuzemogelijkheden noemen we 'vrijheidsgraden', mogelijkheden die vrijheid bieden je anders te gedragen en geluidsvervuiling in het luchtruim over een ruimer gebied en minder uniform te verdelen. Keuze voor éen enkel vliegpatroon schept namelijk rechtsongelijkheid tussen burgers, en het is een zaak voor de overheid dat te voorkomen.

KENNISINSTITUUT

Voor Castricummers is wat overdag gebeurt opmerkelijk: het binnenkomend vliegverkeer vliegt over de gemeente door naar het Oosten door in plaats van juist boven Castricum naar het Zuiden af te buigen naar Uitgeest. Je krijgt dus wel een Doppler-effect te horen (toonhoogte verandert), maar per toestel vallen twee zaken sterk op: de ergerlijke fluitgeluiden van het bochtenwerk ontbreken en de blootstelling aan stiltevervuiling is korter van duur - het is opeens voorbij. Daarmee maken we dus kennis met afwezigheid van een van die kenmerkende hinderelementen die voor het berekenen van de emmertjes (Lden) niet meetellen.
Wat we daaruit misschien kunnen afleiden is dat het tijd wordt dat dergelijke betekenisvolle onderdelen van geluidsvervuiling als zodanig wetenschappelijk worden herkend, waarneembaar gemaakt en in de beoordeling van effecten worden meegenomen. Kennisinstituut heet zo iets. Zou de luchtvaart (de tax bijvoorbeeld) moeten bekostigen.

CDA VLIEGEN

Wat het nachtelijk vliegen aangaat. Uit de plaatjes blijkt dat er afgelopen twee nachten (2 en 3 juni) geen sprake was van CDA-vliegen. Het moet voor de inwoners van Noordeind in Castricum bijzonder rustig zijn geweest, want normaal is dat zij en het Alkmaardermeer 's nachts alles voor hun kiezen krijgen.. Het verkeer werd meer gespreid afgewikkel, en naar de Zwanenburgerbaan - het Westelijke kwam, nogal verspreid, vooral over Heemskerk naar binnen. Bij afwezigheid van CDA is er geen sprake van experiment 'hoog invliegen'.

Geplaatst door OB uit Castricum

Na het bovenstaande te hebben gepost bedenk ik dat dit toch misschien wel erg lichtvaardig met de situatie omgaat. Er is niet veel meer te leren?

Goed beschouwd is het niet alleen Kennemerland en Castricum/Uitgeest, maar zijn het grote delen van de Randstad die met fundamentele problemen hebben kennis gemaakt, als gevolg van de Polderbaan.
Lokaal natuurlijk Spaardam en Velzen. Maar denken we aan het grondgeluid bij Hoofddorp Noord dat al een geldverslindend correctieproject met onzekere uitkomst nodig maakt. Vijfhuizen en Schalkwijk worden geconfronteerd met eindeloze aanwezigheid, of van zijwaarts startgeluid, maar meer nog van onophoudelijk achtergrondvervuiling door taxieënd verkeer en een basale stank van daarbij verbrande kerosine. Haarlem Noord, Santpoort en Velzen kampen met de problemen van uitvliegroutes, die recent ook Noordkennemrland gaan beheersen.

Eigenlijk zou Schiphol eens voor ons eens concreet de balans moeten opmaken en verantwoordeing afleggen over waarom de al deze zo diverse rampen, die voor toch letterlijk duizenden mensen uit de lucht zijn komen vallen, opwegen tegen welke verlichting elders. Voor zover ik weet is dat niet gebeurd.

Geplaatst door Ton uit NULL

Precies, Heer OB.

Veralgemeniseren en regionaliseren is de beste optie om de "wankele eenheid" onder de gehinderde omwonenden van Schiphol te bewaren.
In Castricum zal het bij tijd en wijle niet te harden zijn.
Zo zijn er in de regio duizenden bewoners uit talrijke wijken, dorpen en steden die echt óverlast ondervinden t.g.v. van dit bedrijf, dat voortwoekert onder de handen van de landelijke, provinciale en gemeentelijke (A'dam) politiek.
Dáár gebeurt het, mede t.g.v. het schaamteloze lobby'en door Schiphol en aanhangende bedrijven.