Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Plannen voor drijvende luchthaven bij Londen

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 999 
|
 Telegraaf 
Plannen voor drijvende luchthaven bij Londen

De uitbreiding van de luchthavencapaciteit in het Zuidoosten van Engeland, en dan met name in de regio Londen, staat al jaren op de agenda van de Britse regering. Het Britse architectenbureau Gensler denkt de oplossing te hebben gevonden en komt met een wel heel revolutionair voorstel. Zij tekenden de nieuwe luchthaven ‘London Britannia Airport’ als een futuristische drijvende constructie in de Theemsmonding.

Over één ding lijken de Britten het in ieder geval met elkaar eens, men acht de uitbreidingsmogelijkheden van de huidige luchthaven Heathrow te beperkt, om aan de naar verwachting stijgende toekomstige vraag te kunnen voldoen. Dat maakt dat er dus uitgekeken wordt naar een andere locatie, en daarbij is de Theems een van de opties.
Nu zijn er in het verleden wel vaker plannen gelanceerd waarbij een deel van een rivieroever werd uitgebreid tot een soort schiereiland en land werd aangewonnen door het opspuiten met zand. Maar in tegenstelling tot deze eerdere voorstellen bestaat de ‘London Britannia Airport’ uit gigantische drijvende platformen. De vier grote drijvende start- en landingsbanen worden door middel van onder water lopende spoortunnels met elkaar verbonden.


De nieuwe grote luchthaven maakt dat Heathrow kan worden herbestemd. En ook de plannen voor deze bestaande luchthaven zijn vrij spectaculair. Zo willen de architecten van Gensler de oude luchthaven omtoveren tot een duurzame stad ‘Heathrow Gardens’ waar in de toekomst zo’n 300.000 mensen zouden kunnen wonen en werken.


Reacties op dit bericht