Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Plan voor symbolische ’armentax’ op kerosine.

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 596 
|
 Telegraaf 
Plan voor symbolische ’armentax’ op kerosine.

Van onze correspondent

 
  LUXEMBURG, maandag
    Minister Zalm (Financiën) ziet helemaal niets in de plannen van de Europese Commissie om lidstaten de mogelijkheid te geven een symbolische en bovendien vrijwillige heffing van een of twee euro op vliegtickets te laten betalen, nu de invoering van een stevige belasting op kerosine voorlopig onhaalbaar blijkt.

      Volgens Brussel zouden de lidstaten een dergelijke heffing op vliegtickets kunnen invoeren, waarbij de passagier bij de aanschaf zelf mag aangeven of hij bereid is dit geld te betalen. De opbrengst is bestemd voor ontwikkelingshulp aan arme landen. „Een nogal mager resultaat”, aldus Zalm, die juist voorstander was van een Europese kerosineheffing om vliegtickets te belasten. „Maar dat blijkt vooralsnog onmogelijk omdat met name een aantal landen waar veel toeristen naar toe vliegen daar tegen is”, zo stelde de bewindsman na afloop van de vergadering van ministers van Financiën in Luxemburg. Hoewel een aantal landen direct aangaf de heffing op de tickets in te willen voeren, houdt Zalm de boot af. „Ik vraag me af of alleen al de inningkosten niet hoger zijn dan het geld dat je ermee ophaalt”, aldus de minister, die becijferde dat een dergelijke regeling in Nederland zo’n €18 miljoen kan opleveren. „Maar de Nederlanders kennende stel ik me voor dat velen de toeslag niet zullen betalen wanneer dat niet verplicht is, waardoor de opbrengst dus nog veel lager is.”
 
    Volgens Zalm zou het uiteindelijk slechts om een ’lapmiddel’ gaan om extra ontwikkelingsgelden op te halen. Bovendien is dat in Nederland helemaal niet nodig omdat ons land aan de internationale afspraak voldoet om minstens 0,7% van het nationaal inkomen hiervoor te bestemmen.
    De meeste EU-landen halen dit percentage bij lange na niet, maar in Luxemburg is afgesproken dat dit snel moet veranderen. Zo moet in 2011 elk land ten minste 0,51% afdragen, waarna in 2015 de grens van 0,7% kan worden bereikt.


Reacties op dit bericht