Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Piloten en stewardessen demonstreren voor veilige luchtvaart

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1256 
|
 haarlems dagblad.nl 
Piloten en stewardessen demonstreren voor veilige luchtvaart

SCHIPHOL - Ruim zeventig piloten, stewards en stewardessen uit Nederland gaan maandag in Keulen demonstreren voor een veilige luchtvaart.

Zij willen voorkomen dat het straks wettelijk mogelijk wordt dat ze langer achtereen moeten werken. Met name voor lage kosten maatschappijen als Easyjet en Ryanair is het gunstig wanneer ze piloten en cabinepersoneel langer mogen laten vliegen omdat daardoor de kosten worden gedrukt. Maar ook bij gerenommeerde maatschappijen als KLM zal bij vertragingen naar deze ruimere werktijden worden gegrepen, vrezen de bonden.

Al drie jaar wordt gewerkt aan nieuwe Europese wetgeving op het gebied van luchtveiligheid. Het Europese Agentschap voor de Veiligheid in de Luchtvaart (Easa) in Keulen heeft na eerdere voorstellen een lange lijst met wijzigingsvoorstellen gekregen van zowel vakbonden als luchtvaartmaatschappijen.

In het laatste plan is de limiet voor een nachtdienst nog altijd opgerekt tot elf uur en bij een dagdienst tot veertien uur. ,,Daarmee wordt toegegeven aan de commerciële lobby omdat ook uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een nachtdienst van tien uur onafgebroken vliegen het maximum is voor een piloot. Een passagier heeft het recht op een veilige vlucht’’, stelt de pilotenbond VNV, die maandag met veertig man naar Keulen gaat voor de demonstratie.

Ook de cabinevakbond VNC is met dertig actievoerders en handtekening van tweeduizend collega’s in Keulen. De VNC wil eveneens vasthouden aan nachtdiensten van tien uur en vindt een dagdienst van veertien uur alleen acceptabel wanneer die dienst in de ochtend begint. Ook opgebouwde vermoeidheid is volgens de VNC een bedreiging voor de veiligheid. ,,Daarom moet de limiet liggen op honderd uur werken in twee weken in plaats van 110 uur.’’

De Nederlandse en Europese vakbonden menen dat wetenschappelijk onderzoek op het gebied van vermoeidheid het uitgangspunt moet zijn en niet de wens van de maatschappijen. Op de actiesite www.dead-tired.eu wordt verwezen naar ongevallen waarbij vermoeidheid nu al een rol speelde.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Loriet uit NULL

Ik heb recht op een rustige nachtrust,maar daar wordt helaas ook niets aangedaan!