Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Piloten Ryanair onder druk om brandstof te besparen’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 566 
|
 parool.nl 
‘Piloten Ryanair onder druk om brandstof te besparen’

© epa
De Ierse ‘lowcost’ luchtvaartmaatschappij Ryanair voert ‘zware druk’ uit op de piloten om brandstof te besparen. Dat zegt de Duitse pilotenvakbond Cockpit vandaag nadat drie toestellen van Ryanair eind vorige maand een noodlanding moesten maken in Valencia wegens brandstoftekorten.

‘Ryanair oefent zware druk uit op de piloten door lijsten op te stellen over hun kerosineverbruik’, zegt Jörg Handwerg, woordvoerder van Cockpit.

De hoeveelheid kerosine die een vliegtuig aan boord moet hebben ,is vastgelegd. Maar een piloot kan ook steeds beslissen om wegens ‘veiligheidsredenen’ meer brandstof mee te nemen dan het wettelijke minimum, met name wanneer druk bezochte luchthavens aangedaan worden en het dus waarschijnlijk is dat eerst nog even rondgecirkeld moet worden alvorens te kunnen landen.

Schending pilotenrechten
Handwerg benadrukt dat brandstof ‘een belangrijke kostenfactor is voor de lagekostenmaatschappijen’ en dat over het algemeen ‘heel wat luchtvaartmaatschappijen’ instructies geven aan hun piloten om minder kerosine te verbruiken.

‘De rechten van de piloten worden geschonden en ze kunnen hun verantwoordelijkheden niet meer opnemen’, klinkt het bij Cockpit. Het Spaanse ministerie van Verkeer onderzoekt ondertussen de drie noodlandingen door toestellen van Ryanair.

Brandstofniveaus
Ryanair benadrukt dan weer dat het ‘Niet om noodlandingen ging’ en verzekert dat ‘Alle vluchten van Ryanair uitgevoerd worden met de vereiste brandstofniveaus’.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap de Groot uit Bussum

Die hoge brandstofkosten zullen toch een keer in de ticketprijs moeten worden doorberekend.

Geplaatst door gerard uit NULL

Volgens mij gaat het hier niet primair om kosten voor de ticket maar om de vliegveiligheid die hier potentieel in het geding is. Het lijkt erop dat low cost maatschappijen, om zoveel mogelijk kosten te sparen, bewust op randje van veilig vliegen willen gaan zitten.
Straks valt er eentje uit de lucht, vlak voor Schiphol, boven op een van de vele woonkernen waarOVER men slalomt. Dat is een huiveringwekkende gedachte.

Geplaatst door Jaap de Groot uit Bussum

Men zal dus de prijs van de tickets moeten verhogen om de veiligheid beter te kunnen waarborgen. Wie weet op welke andere zaken ook nog beknibbeld wordt om de prijs zo laag mogelijk te houden. Dan denk ik bijvoorbeeld aan onderhoud en verder is er een tendens om piloten langere werktijden te laten maken. Komt m.i. ook de veiligheid niet ten goede.