Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Piloten Ryanair maken zich zorgen over vliegveiligheid

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1183 
|
 nrc.nl 
Piloten Ryanair maken zich zorgen over vliegveiligheid

Door: Niels Posthumus

Veel piloten van budgetvliegmaatschappij Ryanair vinden dat de Ierse luchtvaartautoriteit IAA een onderzoek moet starten naar de veiligheidscultuur binnen het bedrijf. Dat meldt de Volkskrant op basis van persbureau ANP.
Een vandaag gepubliceerde enquête van de vakorganisatie Ryanair Pilot Group (RPG) laat zien dat een grote groep piloten zich zorgen maakt. Meer dan een derde van alle gezagvoerders en copiloten werd in de enquête ondervraagd. Maar liefst 94 procent pleitte voor een onderzoek. De veiligheidscultuur binnen de Ierse vliegmaatschappij zou niet open en transparant zijn.

De piloten deinzen ervoor terug om zorgen en kritiek openlijk te uiten bij hun werkgever. De voorzitter van de Ryanair Pilot Group, Evert van Zwol, zegt dat de piloten eerst met een petitie wilden komen, maar dat Ryanair daarop dreigde met ontslag voor elke piloot die zo’n petitie zou ondertekenen.

Twitter- en facebook-Accounts uit de lucht gehaald
De Twitter- en Facebook-accounts van de RPG en verschillende piloten zijn door Ryanair uit de lucht gehaald. Van Zwol reageerde boos op Twitter:

68evz Evert van Zwol
Ryanair attacking social media, now also Ryanair Pilot Group Twitter account suspended. 1920’s style Union Busting. Shamefull!
8 augustus

Hij wijst erop dat het een groot probleem is dat de meldingsbereidheid bij Ryanair zo laag is. Dit betekent dat als piloten vergeten hun checklist na te kijken of als een lampje niet goed werkt, dit niet altijd wordt aangekaart. Hierdoor circuleert er volgens Van Zwol binnen de luchtvaartmaatschappij onvoldoende informatie over veiligheidsincidenten die zich hebben voorgedaan.

Ryanair ook eind vorig jaar al in opspraak
Het is niet de eerste keer dat Ryanair in opspraak raakt. Eind vorig jaar klaagden piloten van het bedrijf al dat ze door de luchtvaartmaatschappij onder druk zouden worden gezet om altijd met zo min mogelijk brandstof te vliegen. In het televisieprogramma Reporter van de KRO spraken vier klokkenluiders van binnen het bedrijf toen ook al over een ‘diepgewortelde’ angstcultuur bij Ryanair. De Ierse vliegmaatschappij ontkende toen de beschuldigingen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Vreselijk dom om aan veiligheid concessies te doen. Alleen al de schijn wekken dat daar op bezuinigd wordt is in de luchtvaart een commerciële doodzonde. Als het een keer mis gaat stapt niemand meer in een kist van Ryanair. Om over het leed dat aangedaan wordt nog maar te zwijgen.