Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Piloten Ryanair luiden noodklok over onveilig beleid

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 874 
|
 nu.nl 
Piloten Ryanair luiden noodklok over onveilig beleid

AMSTERDAM - De Ierse low-budget vliegmaatschappij Ryanair zet haar piloten onder druk om met zo min mogelijk brandstof te vliegen en daardoor kosten te besparen. Hierdoor komt de veiligheid in het geding.

Vier vliegers luiden de noodklok in een uitzending van het KRO-programma Reporter, dat vrijdagavond wordt uitgezonden.
“Ik hoop dat er geen crash nodig is om iedereen wakker te schudden”, zegt één van de piloten in de uitzending. “Er wordt druk uitgeoefend op piloten om zo min mogelijk brandstof te tanken om zo geld te besparen voor het bedrijf.”
“We zoeken altijd de randen op, ook de randen van de regelgeving”, beweert een andere vlieger. “Beïnvloedt dat de veiligheid? Ja, dat doet het”, voegt zijn collega toe.

Noodoproep
Op 26 juli deden drie toestellen van Ryanair een noodoproep en landden vervolgens in het Spaanse Valencia vanwege een tekort aan kerosine. Volgens een Spaanse luchtverkeersleider was er sprake van een noodprocedure. Het was het directe gevolg van het brandstofbeleid van de maatschappij, zeggen de piloten. “Als er niets verandert, dan gaat het bergafwaarts met de veiligheid”, waarschuwen de vliegers.
In augustus van dit jaar reageerde Ryanair-topman Michael O’Leary al op het incident boven Valencia. “De vliegtuigen waren niet in gevaar, maar moesten om een ‘mayday’ vragen, zodat ze konden landen met de vereiste hoeveelheid overgebleven brandstof”, aldus O’Leary. “Onze vliegtuigen waren bij elk van deze incidenten volkomen veilig”, zei hij. De toestellen hadden nog voor 30 minuten brandstof op het moment dat ze toestemming vroegen voor de landing.

Andere maatschappijen
In de uitzending van Reporter reageert voorzitter Nico Voorbach van de European Cockpit Association (ECA) bezorgd op de ontwikkelingen bij Ryanair.“Het is wachten op een keer dat een vliegtuig helemaal geen brandstof meer over heeft.”
De ECA heeft de verhalen over vliegen met minder brandstof ook over andere luchtvaartmaatschappijen gehoord. Voorbach: “We hebben de landelijke verenigingen van verkeersvliegers gevraagd dit te documenteren.”

Regime
Volgens de geïnterviewde vliegers heerst er binnen het bedrijf een “diepgewortelde angstcultuur” en zijn ze nauwelijks in staat om zich tegen de druk te verzetten. Het management zou “een regime van onderdrukking, een dictatuur” zijn.
“Wanneer piloten hun zorgen uiten worden ze gestraft”, zeggen de vliegers. Onder de sancties die het management oplegt valt onder meer de overplaatsing van een piloot naar een basis ver van hun woonplaats.
Ryanair vliegt in Nederland op de luchthavens van Eindhoven, Maastricht en Groningen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit IJmuiden

Gelukkig neemt onze zeer betrouwbare overheid dit soort risico's zeer zorgvuldig mee in het samenstellen van hun statistisch causaal model van de interne en externe groepsveiligheid van de nationale luchthaven, hoop ik...

Geplaatst door Jaap de Groot uit Bussum

De verwachting is dat Brentolie in 2013 voor het derde jaar op een rij duurder zal zijn dan 100 dollar per vat. Spanningen in het Midden-Oosten en energiehonger van China zijn de prijsopdrijvers, aldus een krantenartikel. Op langere termijn zal olie duurder worden omdat het winnen van olie steeds lastiger en risicovoller wordt. De olie die je zonder al te veel moeite uit de woestijngrond kon oppompen wordt steeds schaarser. Oliemaatschappijen moeten steeds dieper of verder uit de kust gaan boren, of olie uit teerzanden winnen, wat heel veel energie kost en het rendement van oliewinning verlaagt.