Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Personeel KLM dreigt met Acties(de Lucht en het Grote Geld)

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 957 
|
 Trouw 
Personeel KLM dreigt met Acties(de Lucht en het Grote Geld)

Bonden stellen KLM-directie ultimatum
Volgende week acties als top vasthoudt aan
Franse bonus voor het ontslaan van extra personeel

Trouw 16, van de redactie economie, 2004-04-16

AMSTERDAM - Als de KLM-directie niet voor maandagochtend afziet van synergie-bonussen, dreigt het personeel prikacties te gaan voeren.

KLM zit momenteel in een ingrijpende reorganisatie waarbij de banen van duizenden werknemers op de tocht staan. Alle vakbonden en de ondernemingsraad vinden het daarom onverteerbaar dat de KLM-directie een forse bonus in het vooruitzicht is gesteld door Air France die neerkomt op een extra aansporing om KLM-personeel te ontslaan. Als de KLM-top na de fusie met Air France bepaalde synergievoordelen realiseert, krijgen de toplieden in het eerste jaar na de overname een bonus van 20 procent van hun volledige salaris, het tweede jaar 30 procent en in het derde jaar 50 procent. Omdat de KLM-top geen zeggenschap heeft over Air France-personeel, moet zij die synergievoordelen vooral halen uit het ontslaan van KLM-medewerkers.

,,Hier spreekt zo’n ontzettende minachting naar het personeel uit’‘, reageert Ingeborg Baltussen van de CNV Bedrijvenbond. De bonussen staan gelijk aan het salaris van dertig medewerkers.

De directie verweert zich met het argument dat de bonus uit Parijs komt en dat ze daar zelf geen inspraak in heeft. Kul, aldus Baltussen. ,,Je kunt toch zeggen: ‘Nee, dat kan ik niet maken ten opzichte van het personeel’. Of gebruik die bonussen om overtollig personeel cursussen te laten volgen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.’’ De bonden zeggen nog niet welke acties zij gaan voeren, maar denken onder meer aan de aandeelhoudersvergadering van maandag.

Daar zullen ze niet de enige ontevreden bezoekers zijn. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) voert een campagne voor een beter bod op de aandelen KLM. Dagelijks brengt VEB-voorzitter Peter Paul de Vries een aantal argumenten over het voetlicht waarom hij vindt dat Air France te weinig betaalt voor KLM.

Air France betaalt nu ongeveer 785 miljoen euro. Volgens de VEB zou de overnameprijs boven het eigen vermogen van KLM van 1,5 miljard moeten liggen. Air France bood vorig jaar 17,80 euro per aandeel KLM. Op basis van het eigen vermogen zou KLM volgens de VEB echter 34,14 euro waard zijn. ,,Zo krijgen de Fransen de helft van KLM gratis in handen.’‘

Daarnaast vindt de VEB-voorman dat KLM dankzij haar merknaam, landingsrechten, onroerend-goedbezit en de grote reserves in het pensioenfonds meer waard is. Daar komt nog bij dat de winstverwachtingen voor het bedrijf goed zijn. Dat werd gisteren nog eens geïllustreerd door het bedrijf zelf. KLM maakte bekend dat het tegen de verwachting in over het boekjaar 2003/2004 toch winst zal boeken. Met name de eerste maanden van dit jaar liepen de zaken onverwacht goed, onder meer dankzij de bezuinigingen die het bedrijf doorvoert, aldus KLM. Op 6 mei maakt zij de definitieve resultaten bekend.


Reacties op dit bericht