Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Passagiers betalen voor privatisering Schiphol’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 552 
|
 Trouw 
‘Passagiers betalen voor privatisering Schiphol’

(Novum) - Als Schiphol wordt geprivatiseerd zullen passagiers van luchtvaartmaatschappijen opdraaien voor de nadelige gevolgen daarvan. De vereniging van luchtvaartmaatschappijen Barin spreekt maandag in de Volkskrant de vrees uit dat een geprivatiseerd Schiphol de tarieven op de luchthaven kunstmatig hoog zal houden. De Eerste Kamer stemt dinsdag over de privatisering van de luchthaven.

Barin stelt dat de luchtvaartmaatschappijen al jaren ontevreden zijn over Schiphol. Zij hebben het gevoel dat zij betalen voor de hoge winsten die Schiphol maakt. De luchthaven heeft de afgelopen heeft de maatschappijen steeds hogere tarieven in rekening gebracht, terwijl die in een economisch moeilijke toestand verkeren.

Door de hoge kosten op de Nederlandse luchthaven zouden sommige maatschappijen overwegen een deel van hun activiteiten naar andere steden te brengen. Het Duitse Lufthansa is volgens Barin van plan een deel van de vloot naar Düsseldorf te verplaatsen.

Volgens het privatiseringsvoorstel van staatssecretaris van Verkeer Melanie Schultz (VVD) mag Schiphol de tarieven die rechtsreeks aan het vliegen verbonden zijn, zoals start- en landingsgelden, beperkt verhogen. De tarieven die niet met vliegen hebben te maken, mogen wel vrij verhoogd worden. Het gaat daarbij om onder meer parkeergelden en kosten voor de huur van onroerend goed.

De maatschappijen hebben een brief gestuurd naar de leden van de Eerste Kamer. Zij hopen daarmee te bereiken dat die tegen het voorstel van Schultz stemmen. Volgens de Volkskrant is op dit moment een ‘kleine’ meerderheid voor de privatisering van Schiphol.


Reacties op dit bericht