Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Pas het vliegcircuit wat aan’

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1353 
|
 NULL 
‘Pas het vliegcircuit wat aan’

RIJEN - “Waarom vliegen jullie niet gewoon wat hoger? De pannen vliegen bij ons nog eens van het dak.” Carel Gorissen, woonachtig in de wijk Atalanta in Rijen, schiet bijna vol als het gaat om de geluidsoverlast van de vliegbasis Gilze-Rijen.

Het zit hoog bij de omwonenden, zo blijkt tijdens de eerste informatiebijeenkomst over de nieuwe vliegbasis. “Die helikopters komen recht over onze huizen”, betoogt Gorissen. “We hebben ontzettend veel geluidsoverlast. Vooral de Chinooks zijn daar de oorzaak van. Die geven zo’n laag brommend geluid. De ramen trillen en we hebben zelfs de windvlagen van deze toestellen. Gisteren was het windstil, maar toen de helikopters vlogen, zag je het struikgewas bewegen.”

Buurtgenoot Leo de Hoon kan dit alleen maar beamen. “Het is onbegrijpelijk dat ze over een woonwijk vliegen.”

De bewoners beseffen dat het personeel moet oefenen. “Dat is het punt niet, maar waarom vliegen de helikopters niet wat meer naar het westen. Dan gaan ze over de bossen en hebben we veel minder last”, betoogt Gorissen. “Of laat ze gewoon wat hoger vliegen. Dan is het geluid veel minder indringend dan nu.”

Niet alleen in Rijen hebben de bewoners last. “Ik heb nooit zo’n last van de vliegbasis gehad”, bekent H. Pijnenburg uit Gilze. “Het stoorde me nooit, tot een paar maanden geleden. Nu hoor je het constant en het ergste zijn de vliegbewegingen in de avonduren.”

De vliegbasis steekt de hand in eigen boezem en probeert er volgens woordvoerder Robert de Jong alles aan te doen om de overlast te verminderen. “We hebben het circuit aangepast. We vliegen nu veel meer aan de zuidkant dan aan de kant van Rijen. Niettemin kan het wel eens voorkomen dat de helikopters over de wijk Atalanta gaan. We willen de vluchtbewegingen zoveel mogelijk spreiden.”

De Jong neemt de suggesties van de omwonenden mee. “Als we de overlast kunnen vermijden, dan proberen we dat.”

Woensdag 10 en 17 december zijn wederom informatiebijeenkomsten voor bewoners.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Victor uit Krommenie

Hier willen ze de vluchtbewegingen wel zoveel mogelijk spreiden.(dat is wel logisch in de zin van ieder zn deel)..bij Schiphol willen ze allles concentreren...alles ellende bij een paar...