Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Overlast bij 30.000 mensen door grondlawaai Polderbaan

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1986 
|
 Haarlems Dagblad 
Overlast bij 30.000 mensen door grondlawaai Polderbaan

HOOFDDORP -  Ruim 30.000 bewoners van Hoofddorp-Noord hebben last van het grondlawaai van startende vliegtuigen op de Polderbaan. De hinder doet zich met name in de late avond en vroege ochtend voor. Deze zware dreunende geluiden zijn voor bewoners erger dan overkomende toestellen en passerende auto’s.

Dat blijkt uit onderzoeken naar de hinderbeleving. Voor het college is dit reden genoeg om de overlast aan te pakken met de bouw van een zogeheten ecobarrier (een tenttunnel langs de baan) en een golvend landschap voor recreatie en bedrijven. Daarmee zou de overlast met tien dB worden teruggebracht en daarmee is het uit de pijngrens van het menselijk oor.

Op basis van cijfers van het klachtenpunt Bas, uit metingen van TNO en op basis van de gemeentelijke enquête kan nu de conclusie worden getrokken dat van de 50.000 bewoners van Hoofddorp-Noord er zeker 30.000 last hebben van het bromgeluid. De grootste overlast is in de wijk Vrijschot.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Theo uit Katwijk

Er is een vacature bij TO70 voor een Senior Business Consultant Aviation / Project manager. Dit is gewoon een baantje bij een mantelorganisatie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Misschien is het handiger om op de site van dit ministerie te gaan kijken. Belangstellenden zien dan wat van zo'n consultant door ministerie wordt verwacht. Wie betaalt, die bepaalt. Zo gaat dat ook met de inhoud van de rapporten.
Mogelijk dat deze functie in samenspraak met prof. dr Stallen, die adviseur is van TO70, zal worden ingevuld.
Deze sociaal psycholoog, wiens bijzondere leerstoel aan de RUL door de sector gefinancieerd wordt, denkt dat geluidsoverlast voor een groot gedeelte tussen de oren zit. Dus aan die universiteit denkt men dat een groot deel van de overlast ingebeeld is. Zou dat de reden zijn dat men geen handhavingssysteem wil hebben dat gebasseerd is op meten?

Geplaatst door JH Griese uit Amstelveen

Theo: Je kunt best eens gelijk hebben.....
Hoe zou het toch komen, dat het wantrouwen jegens Schiphol altijd maar hoog blijft ! ?

Geplaatst door stallen uit leiden-arnhem

Ik zeg het niet graag maar dit komt in de buurt van iets moedwillig willen misverstaan. Ik heb bij herhaling geschreven (op basis van andermans en eigen onderzoek) dat geluidhinder toeneemt naarmate men minder zeggenschap (iets wat inderdaad als je het zo wilt zeggen 'tussen de oren' zit) heeft, minder keuzevrijheid (ook 'tussen de oren') heeft, minder passend geinformeerd (ook 'tussen de oren') is, etc. De conclusie dat ik of anderen aan deze universiteit DUS denken dat overlast voor een groot deel INGEBEELD is, is onzinnig. Jammer, want door blijvend zo te spreken wordt denk ik toch méér gepolariseerd dan wantrouwen bestreden. (En persoonlijk is het natuurlijk heel onaangenaam, maar dit terzijde).

Geplaatst door Els uit Castricum

Geachte mijnheer Stallen,

Allereerst mijn compimenten, dat u op deze website reageert. Inderdaad is het onprettig wanneer er op een bepaalde manier over u wordt geschreven.
Echter, wat u schrijft dat geluidhinder toeneemt naarmate men minder zeggenschap heeft en ook de andere stellingen, die u hier schrijft, gaan echt ècht niet op!
Kinderen bijvoorbeeld, worden niet gevraagd naar bovenstaande stellingen en ècht, wat hebben die een last van het vliegverkeer!!! Niet rustig voorgelezen kunnen worden, want je moet soms boven het gebrul uitkomen, niet in slaap kunnen komen, want ze komen precies in groten getale over als het kinderbedtijd is, wakker worden en denken: 'nu kan ik weer gaan slapen maar dan komt er weer een; oma, hoe moet ik dat nou doen?' Die kinderen zijn onbevooroordeeld en argeloos. Dieren, die zich wezenloos schrikken als er uit de stilte zo'n loeiend, brullend monster vlak over het huis scheert. Vergelijk het maar met onweer. Erwin Krol kan het nog zo charmant hebben aangekondigd, je bent er nooit op bedacht, als het echt op volle toeren losbreekt. En vooral als je ligt te slapen. En zulke 'vlieg-onweers-buien' hebben wij de afgelopen jaren honderdduizenden keren moeten verduren.
Het is zo simpel: stilte maakt rustig, stilte geeft harmonie, stilte geeft concentratie, stilte geeft geborgenheid, stilte is net zo kostbaar als het dagelijkse water. En die stilte is ons afgenomen,al vele jaren lang! Die stilte is wèl tussen mijn oren komen te zitten en ik probeer me vaak voor te stellen hoe het ooit ook al weer was. Met vriendelijke groeten, Els

Geplaatst door Theo uit Katwijk

Jan, zou Stallen weten dat het begin van de manipulatie, hij schrijft polarisatie, van de sector afkomstig is af? Natuurlijk wel. En hij geeft impliciet toe, dat het werkelijke meten geen eerste prioriteit is. Zoals je weet, bedoelt de sector met meten virtueel meten. Dat kwam hilarisch naar buiten in het debat tussen Berkhout en Terlouw in de Eerste Kamer. Zij vonden het zeer bizar. Ik vermoed dat jij ook wel die kwalificatie daaraan zou willen geven. Stallen is nog niet zover en zal ook niet zover komen. Hij moet zijn broodheren dienen. M.a.w. hij zou ook als uithangbord van de sigarettenindustrie kunnen dienen.
Ik kan me wel voorstellen dat hij niet inhoudelijk ingaat op zijn contacten met TO70. Daar zit een vreemd luchtje aan. TO70 houdt er vreemde, een soort van geheime dienst praktijken op na.
Jan, je had morgen dance macabre kunnen zien, het netwerken om de pot met geld voor het milieu.
Stallen had beter een ander werkterrein kunnen zoeken. Roos Vonk doet het aan de ru een stukje beter, zie ook http://www.intermediair.nl/artikel/roos-vonk/70703/vraag-en-aanbod-op-de-liefdesmarkt.html