Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Overlast Schiphol: Velsen, Beverwijk definitief stiller

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1473 
|
 dichtbij.nl Noord-Kennemerland 
Overlast Schiphol: Velsen, Beverwijk definitief stiller

Door: Dichtbijredactie (Nieuwsblad de Kennemer)

BEVERWIJK - IJMOND - Schiphol mag de komende jaren de IJmond blijven belasten zoals het de afgelopen twee jaar min of meer deed. Uit proeven met nieuwe regels blijkt de overlast de laatste vijf jaar langzaam is teruggedrongen.

‘‘Vooral de gemeenten Velsen en Beverwijk gaan er op vooruit met minder geluidshinder door het verleggen van de vliegroutes”, zo meldt de Milieudienst IJmond tevreden. Er is volgens die gezamenlijke dienst sprake van ‘‘per saldo een verbetering’‘.

Akkoord
Daarom zijn de wethouders van de vier IJmondgemeenten, plus die van Castricum en Heiloo, nu akkoord gegaan met het advies van de Alderstafel aan de regering. In 2011 en 2012 werden rond Schiphol praktijkproeven gedaan, waarvan bewoners, overheden en de vliegsector nu concluderen dat het een verbetering is. Die proeven kwamen voort uit milieuafspraken uit 2008, waaronder Schiphol kan groeien tot 510.00 vliegbewegingen. De uitvoering van die afspraken betekenen volgens de Milieudienst per saldo een verbetering voor de gemeenten ten opzichte van het geschetste beeld vijf jaar geleden.

Voorwaarden
De wethouders hebben aan het advies voorwaarden verbonden. Er moet een strakke planning komen over nieuw uit te voeren maatregelen voor hinderbeperking en bestaande afspraken dienen te worden bewaakt. De (tijdelijke) vermindering van 3000 nachtvluchten tot 29.000, ten gevolge van het vertraagd invoeren van de geluidsarme glijvluchten, dient op een juridisch afdwingbare en handhaafbare manier te geschieden.

Omgevingsraad
Het overleg over de groei en de grenzen van Schiphol en de hinderbeperking krijgt zijn vervolg. Volgend jaar zal de Alderstafel worden opgenomen in de op te richten Omgevingsraad voor Schiphol.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Dit is een goed bericht voor de inwoners van de genoemde gemeenten.
Dat gun ik ze van harte.

Maar: Schiphol blijft Schiphol.

De hinder is dus gewoon verplaatst. En wel naar de gemeenten die noordelijker liggen.
Zoals Heemskerk en Uitgeest.
Want stiller is het hier in Uitgeest absoluut niet geworden, in tegendeel!

De kleinere gemeenten (qua inwoner aantal) zijn dus de dupe.

Geluidshinder oplossen kunnen ze gewoon niet, slechts verplaatsen en zo discrimineer je weer andere mensen. Wanneer komt het besef bij de sector en de politiek, dat het probleem van de geluidshinder, slechts weggenomen kan worden op een eiland in de Noordzee? Het lef hebben ze in ieder geval niet.

Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

Bezigheidstherapie? A zegt dat het beter is, B zegt dat dat niet zo is en C stelt voor een jaren durend onderzoek te doen. En tegen de tijd dat echt onomstotelijk duidelijk is, niet alleen bij B die dat al wist maar ook bij A (die dat eigenlijk ook wel wist maar uit eigenbelang niet wilde toegeven) maar zelfs bij C (die traineren als hobby heeft), dat Schiphol hier gewoon niet kan blijven liggen tenzij het aantal vluchten wordt gehalveerd, tja dan zijn er verkiezingen en is er een politieke realiteit waarbij een flutstaatssecretaris plots heel rare draaien maakt en.........jawel: een onderzoek regelt. Trouwens: die omgevingsraad zou eerst medio 2013 komen, daarna beweerde Haarlemmermeer dat er geen enkele reden was aan te nemen dat dat niet op 1 januari 2014 zou zijn en nu lees ik "volgend jaar". November zeker?

Geplaatst door leo uit de kwakel

** Zoooo, Velsen en Beverwijk.

Gefeliciteerd !

Om hoeveel dB gaat het dan op jaarbasis?