Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Overheid wint altijd

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 977 
|
 Telegraaf 
Overheid wint altijd

AMSTERDAM -  De burger ruziet wat af met de overheid, maar wint zelden. Een op de tien Nederlanders verwacht komend jaar het conflict aan te gaan met gemeenten, provincies en rijk, vooral over vergunningen en studiefinanciering.

Tegelijkertijd wint nog niet twintig procent van hen de zaak. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlanders door juridische dienstverlener Das. Uit cijfers van de Nationale ombudsman blijkt tegelijkertijd dat het aantal klachten over de overheid afgelopen maanden is toegenomen. De teller staat nu op circa 7600 tegen 6500 in dezelfde periode vorig jaar.

De overheid wordt als tegenstander bij conflicten danig onderschat, veelal gevoed doordat burgers vooral het gevóel hebben dat iets onrechtvaardig is. Zeventig procent zegt de wetten en regels goed te kennen. Bovendien geeft 56 procent aan het zinvol te achten bezwaar te maken tegen overheidsbesluiten. “Uit de praktijk blijkt echter dat minder dan twintig procent van de zaken door de burger gewonnen wordt. Mensen onderschatten de lange adem van de overheid”, zegt woordvoerder Marianne den Boef van Das.

De bureaucratie en onnavolgbaarheid van overheden veroorzaken een groot deel van alle conflicten die burgers hebben. Een kwart van de Nederlanders heeft jaarlijks te maken met conflicten, zoals met buren, werkgevers, winkels. In maar liefst elf procent van de gevallen is de overheid erbij betrokken. Bij de helft van alle conflicten wordt juridisch advies ingewonnen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Het slaghout-moraal van de Nederlandse overheid: 'niet ontvangkelijk verklaard'